Μετά από τρία χρόνια σήμερα μιλάνε οι φοιτητές…

Μετά από τρία χρόνια σήμερα μιλάνε οι φοιτητές…

Μετά από τρία χρόνια και πάλι σήμερα μιλάνε οι φοιτητές και στέλνουν μήνυμα συμμετοχής, συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους…

Οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών έχουν στηθεί σήμερα στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά και είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που γίνονται και πάλι φοιτητικές εκλογές σε αυτήν την κλίμακα.
Θυμίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες σε πανελλαδικό επίπεδο φοιτητικές εκλογές άρχισαν τη λειτουργία τους πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, με τις «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ.
Γι’ αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός από την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, οπότε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.
Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις που η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά. Και έχει σημασία η συμμετοχή του, έχει σημασία να ακουστεί η φωνή του. Να αναδείξει τους εκπροσώπους του στα ΔΣ των συλλόγων. Να πάρει θέση για το τι είδους σύλλογο θέλει. Να στείλει μήνυμα για συλλόγους αγωνιστικούς, διεκδικητικούς. Για εκπροσώπους που θα συμμετέχουν και θα τιμούν τις ψήφους των φοιτητών που τους ανέδειξαν και δεν θα εξαφανίζονται την επομένη των εκλογών. Για συλλόγους που θα αναλαμβάνουν δράση και πρωτοβουλίες για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές, πρώτα απ’ όλα για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους προοπτική, για πρόσβασή τους σε όλες τις υποδομές και τα μέσα που απαιτούνται για να βγαίνουν ολοκληρωμένοι επιστήμονες, αλλά και για το δικαίωμά τους στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για όλα αυτά που μπορούν να γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο.

Έχει σημασία λοιπόν για τον κάθε φοιτητή να συμμετάσχει και να πάρει θέση. Να κάνει κριτήριο της ψήφου τις εμπειρίες του μέχρι τώρα. Το ποιοι ήταν δίπλα του,ποιοι πάλεψαν για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με ασφάλεια, για τα δικαιώματα των εστιακών φοιτητών, για να πάρουν όλοι οι φοιτητές τα συγγράμματά τους, για να έχουν όλοι πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και να διασφαλιστούν οι όροι της εξεταστικής.

Όλα αυτά είναι η βάση και η «μαγιά» που πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου για τις σημερινές εκλογές.

Google+ Linkedin