Μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδία για το βιασμό και τη δολοφονία ασκούμενης γιατρού

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδία για το βιασμό και τη δολοφονία ασκούμενης γιατρού

Μια 31χρονη ασκούμενη γιατρός βιάστηκε και δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην ανατολική πόλη Καλκούτα όπου εργαζόταν, προκαλώντας πανεθνικές διαμαρτυρίες μεταξύ των γιατρών και παραλληλίζοντας την υπόθεση με τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας 23χρονης φοιτήτριας σε κινούμενο λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012.
Αργά την Πέμπτη, ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος, ο μεγαλύτερος όμιλος ιατρών της χώρας, δήλωσε ότι θα εφαρμόσει μια πανεθνική διακοπή λειτουργίας των περισσότερων υπηρεσιών, εκτός από τις βασικές υπηρεσίες, για 24 ώρες από το πρωί του Σαββάτου, τη μεγαλύτερη τέτοια απεργία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. «Οι γιατροί, ιδίως οι γυναίκες, είναι ευάλωτοι στη βία λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Εναπόκειται στις αρχές να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των γιατρών εντός των νοσοκομείων και των πανεπιστημιουπόλεων», ανέφερε ο σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Bharatiya Janata Party (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Δυτική Βεγγάλη, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Καλκούτα, δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες στην πόλη την Παρασκευή. Ηθοποιοί του Μπόλιγουντ, άλλες διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν σοκ για το έγκλημα, ζητώντας αυστηρότερες ποινές για τους δράστες εγκλημάτων κατά των γυναικών.

Η γιατρός είχε αποσυρθεί για να κοιμηθεί πάνω σε ένα κομμάτι μοκέτας, μέσα σε μία αίθουσα σεμιναρίων στο R G Kar Medical College, έπειτα από μια μαραθώνια βάρδια 36 ωρών, ελλείψει κοιτώνων ή δωματίων για τους γιατρούς, είπαν στο Reuters συνάδελφοί της. Βρέθηκε νεκρή την περασμένη Παρασκευή. Η αστυνομία είπε ότι βιάστηκε και δολοφονήθηκε και ένας εθελοντής της αστυνομίας που εργαζόταν στο νοσοκομείο συνελήφθη και κατηγορείται για το έγκλημα.

Οι γιατροί λένε ότι οι συνθήκες του βιασμού δείχνουν την ευπάθεια των ιατρών που παραμένουν χωρίς την κατάλληλη προστασία και εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση επέφερε σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων ποινών, μετά τον ομαδικό βιασμό στο Δελχί, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι λίγα έχουν αλλάξει παρά τους αυστηρότερους νόμους.

Google+ Linkedin