Μαζικές ακυρώσεις προγραμματισμένων χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π) στο Ρίο αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. Οι πρόσφατες μαζικές ακυρώσεις προγραμματισμένων χειρουργείων  προκύπτουν ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς αριθμού κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) στο Νοσοκομείο για το οποίο έχουμε επανακαταθέσει ερώτηση. Το πρόβλημα είναι οξύ και προκύπτει από την μη λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ αλλά και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ) του νοσοκομείου λόγω έλλειψης επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου, στο χώρο της αναζωογόνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) ή στα νοσηλευτικά τμήματα μέχρι να ανευρεθεί κλίνη. Η υπερσυγκέντρωση ασθενών εκεί προκαλεί έλλειψη σε θέσεις ανάνηψης που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση χειρουργείων. Έτσι, τα τελευταία αναβάλλονται και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσιμα περιστατικά ασθενών που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Γι’ αυτό το λόγο   ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και ανάπτυξη και των δύο τμημάτων (ΜΕΘ και αναισθησιολογικό) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ώστε να αποσυμφορηθούν οι αίθουσες ανάνηψης και να γίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία καθώς και αν θα προβεί σε ανανέωση του κατάλληλου εξοπλισμού και της γενικότερης υλικοτεχνικής υποδομής για την λειτουργία της Μ.Α.Φ του Νοσοκομείου και με ποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδη είδηση, η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Χειρουργικού Τομέα του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, να αναστείλει επ’ αόριστον τα χειρουργεία!!
Συγκλονίζει η ανακοίνωση των γιατρών: «Μήνες τώρα οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι του ΠΓΝΠ καταβάλλουν υπεύθυνες προσπάθειες καθημερινά να προσαρμοστούν στην ελλειμματική λειτουργία των χειρουργείων και της ΜΕΘ. Οι χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και οι αναισθησιολόγοι του ΠΓΝΠ δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια των ασθενών τους, το επίπεδο του επιστημονικού τους έργου και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ανώτατο βαθμό».

Google+ Linkedin