Κορωνοϊός: Σε πλήρη εξέλιξη το τέταρτο κύμα – Έρχονται νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Σε πλήρη εξέλιξη το τέταρτο κύμα – Έρχονται νέα μέτρα

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων από τα τρομακτικά δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αφού μέρα με τη μέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται ταχύτατα.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 318 διασωληνωμένους, αυξημένος κατά έναν ασθενή από το Σάββατο όταν και ανακοινώθηκαν 317. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1/8 έως 21/8, οι νεκροί ανήλθαν σε 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Συγκριτικά, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, της τάξης του 135%.

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας. Πυρήνας των μέτρων της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν θα είναι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «πολύ ισχυρή» την πιθανότητα επαναφοράς του μέτρου της μάσκας παντού, ενώ επιβεβαίωναν και τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων, η ατόμων που δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους θα ισχύει και στα θέατρα και σινεμά.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ .

Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα. Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων. (Ουσιαστικά αφορά δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται). Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

Google+ Linkedin