Κιάτο:Τα έργα στον συνοικισμό «Κανελλοπούλου», φόρος τιμής στον δωρητή Ευθ. Κανελλόπουλο

Κιάτο:Τα έργα στον συνοικισμό «Κανελλοπούλου», φόρος τιμής στον δωρητή Ευθ. Κανελλόπουλο

Μια σπουδαία προσωπικότητα του Κιάτου, ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 15 Ιουλίου 1872.

Ο Ευθύμιος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και εισήλθε στο διπλωματικό σώμα όπου είχε μια λαμπρή καριέρα. Υπηρέτησε σε διάφορα προξενεία (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βουκουρέστι, Βιέννη, Αλεξάνδρεια, Λονδίνο), διετέλεσε ύπατος αρμοστής της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1919-1921 και πρεσβευτής στο Βερολίνο και στη Βέρνη.
Το φθινόπωρο του 1922 συμμετείχε στην ολιγόμηνη κυβέρνηση Σ. Κροκιδά ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών. Χειρίστηκε υποθέσεις του ελληνικού κράτους σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους και ήταν στενός φίλος του Ίωνα Δραγούμη και του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πέθανε το 1933 όντας πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βέρνη.
Μετά το θάνατό του, μη έχοντας άλλη οικογένεια, κληροδότησε το οικογενειακό κτήμα στο Κιάτο, στην αδελφή του Ξαβερία και κατόπιν στο δήμο Σικυώνος.
Σήμερα, το οικογενειακό αυτό χτήμα, έχει διαμορφωθεί στην πολεοδομική ενότητα «Κανελλοπούλου», όπου τα τελευταία χρόνια ο δήμος Σικυωνίων υλοποιεί σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκε Σχέδιο Πόλης, εκτελώντας έργα οικιστικής ανάπτυξης και ολοκληρώντας σημαντικά έργα υποδομής. Συγκεκριμένα διανοίχθηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν νέοι δρόμοι, κατασκευάστηκαν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και πεζοδρόμια.
Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, δήλωσε την ικανοποίησή του που σήμερα, 148 χρόνια μετά τη γέννηση του Ευθύμιου Κανελλόπουλου, οι συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και η υλοποίηση έργων άνω του 1 εκατ. ευρώ, έχουν αναδείξει το κληροδότημά του στο Κιάτο σε μία πολεοδομική ενότητα, που προσφέρει αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Google+ Linkedin