Ιστορική πολιτική αλλαγή και στην Αυστραλία

Ιστορική πολιτική αλλαγή και στην Αυστραλία

Ο Άντονι Αλμπανέζε, ο ηγέτης του προοδευτικού κόμματος των Εργατικών της Αυστραλίας, ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας. Έτσι μπήκε τέλος δε μια δεκαετή κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης δεξιάς συμμαχίας που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία

Ο ηγέτης των Εργατικών, υποσχέθηκε πως η χώρα θα πολεμήσει εναντίον της κλιματικής αλλαγής αλλά και την διαφθορά, ενώ θα προωθήσει και την ισότητα των φύλων. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν οι Εργατικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται (έχει φθάσει πάνω από το 80%), οι Εργατικοί προηγούνται με 72 έδρες, ενώ η συμμαχία των Φιλελευθέρων με το Εθνικό Κόμμα, του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον καταλαμβάνει μάλλον 52.

Ο Μόρισον, υπέρμαχος των βιομηχανιών άνθρακα και αερίου, ανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων και συνεχάρη τον Αλμπανέζε αναγνωρίζοντας την ήττα του το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας για «δύσκολη βραδιά» για την απερχόμενη νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνησή του.

Google+ Linkedin