Η Προσδοκία (Του Χρήστου Καλαντζή)

Η Προσδοκία (Του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή*

Χρήστος Καλαντζής

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά η αρχή κάθε νέου έτους μου δημιουργεί μια προσδοκία! Μια ελπίδα βρε παιδί μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα! Μια επαλήθευση της προσδοκίας που το μυαλό μου δημιούργησε! Θαρρώ ότι το νέο έτος θα φέρει κάτι καλύτερο, κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο ευχάριστο από το απερχόμενο. Ότι για παράδειγμα, θα επιτύχω προσωπικούς στόχους, όπως.. το να κάνω δίαιτα! (ψέματα! Αυτό είναι επιθυμία της γυναίκας μου!), φρούδες ελπίδες! Τέλος πάντων… μέσα σε αυτή τη νοητική αναζήτηση, για την προσδοκία του νέου έτους ελπίζω στην ανάγκη για αλλαγή, για βελτίωση και ευτυχία. Η προσδοκία βέβαια, μπορεί από τη μία να δώσει ελπίδα, κίνητρο και δημιουργικότητα, αλλά από την άλλη απογοήτευση και απομόνωση. Οπότε μάλλον έχει διττή υπόσταση.

Καλύτερα να είμαστε φειδωλοί! Καλύτερα… ωραία λέξη.. ξέρετε, το «καλύτερα» εξαρτάται πάντα από τη θέση στην οποία βρίσκεται ο εκφράζων! Για παράδειγμα, για τον πολίτη θα ήταν καλύτερα να μειωθούν οι φόροι, αλλά για τον κάθε πολιτικό θα ήταν καλύτερα να αυξηθούν, αφού θα έχει περισσότερα να διαχειριστεί (με σύνεση προσδοκώ)!  Τι τον εμποδίζει να τους αυξήσει; Μα φυσικά οι εκλογές… για το λόγο αυτό η καλύτερη αύξηση των φόρων γίνεται αμέσως μετά τις εκλογές, αφού θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να πειστούν οι πολίτες ότι είναι καλύτερα γι’ αυτούς να πληρώσουν περισσότερα. Διότι νομοτελειακά θα απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και έργα (…λέμε τώρα!)! Οπότε έως τις επόμενες εκλογές όλα θα είναι καλύτερα για όλους μας! Καλύτερες προσδοκίες βρε παιδί μου.. καλύτερες υποσχέσεις! Οπότε ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα;

..Κι όταν το καλύτερα.. γίνει πολύ καλύτερα και το ζωνάρι σφίξει, οι φόροι αυξηθούν και μας ενώσει η θλίψη, θα δούμε κι εμείς ότι το παντεσπάνι, το φέρνει η προσπάθεια και όχι η προσδοκία, που δημιούργησε του άρχοντα η ανοδική πορεία.
Διότι το καλύτερα που έχει στο μυαλό του, ορίζει και τις εισφορές που βάζει στο λαό του.
Βέβαια είναι σίγουρο πως όλοι θα ξεχάσουν.. μέχρι να έρθουν εκλογές θα τρέχουν να τον πιάσουν!
Και όλα αυτά που έγιναν κι εκείνα που θα γίνουν τα φταίει η κεφάλα μας και όχι η κοροϊδία, που τόσα χρόνια πρόσφερε με τόση προσδοκία!
Κι αν σου περάσει απ’ το μυαλό μία διαμαρτυρία, πάντα υπάρχει διαθέσιμη μία αντιδημαρχία (ή υπεργολαβία)!
Διότι το καλύτερα πάντα θα βελτιώνει του άρχοντα τη θέληση να μείνει στο τιμόνι!
Βέβαια.. τη διαφορά, στο τέλος θα τη δούμε, οπότε θα είναι πια αργά να δικαιολογηθούμε!
Των όλων τα καλύτερα θα ‘χούμε ξεπουλήσει κι ο άρχοντας όλο κομπασμό θα αποχαιρετίσει!
Οπότε μ’ αγανάκτηση θα πάμε στην πλατεία ζητώντας πια δικαίωση για την αχαριστία!
Κι αν όλα αυτά φαντάζουνε σε όλους σας αστεία, πρέπει να περιμένετε να έρθει και σε σας.., αυτή η θεσπέσια μυρωδιά αυτή η δυσωδία, που αποπνέει η διαχείριση μαζί κι προσδοκία, που για δεκαετίες πούλησε χωρίς ντροπή καμία!
Και παρελθόντων των ετών η τόση προσδοκία θα καταφέρει να κρυφτεί στης μνήμης μας τη λήθη και πάλι θα κραυγάζουνε ρακένδυτα τα πλήθη!
Για το καλό που έκανε για τη φιλοσοφία, που με ευχέρεια έσπειρε στην ντόπια κοινωνία!
Αρπάξτε όλοι να ‘χετε, βουτήξτε για να φάτε, αρκεί να με θαυμάζετε, αρκεί να με ψηφάτε!
Για το καλό που έκανα, για τη φορολογία, γιατί σας έφερα νερό από τη Στ… (την ΕΥΔΑΠ)!
Μπορεί να το πληρώνετε, μπορεί να χρεωθείτε, θα ‘χετε όμως την τιμή να ξαναδανειστείτε!
Ως Λουδοβίκο, πιο καλά ας τον αποκαλείτε, με 3 ευρώ το τετραγωνικό πάλι θα χρεωθείτε!
Κι αν εσείς δεν έχετε να φάτε παντεσπάνι, θα ‘χετε όμως μετρητή για το νερό στη στάνη!
Εάν ποτέ πληρώσετε τα δάνεια και τα χρέη… να τον εμνημονεύετε ως σαν Αγά ως Μπέη!

Άηντε ωρέ καλή χρονιά και να αναστήσουμε τον Ζαμπέτα να το μελοποιήσει!

Ρητορική ερώτηση…

Το τεκμαρτό εισόδημα και το 80% για έργα που θα γίνουν εμφανίζονται μαζί κάθε 12 χρόνια; Κάτι σαν τον κομήτη του Χάλεϊ ένα πράμα.. έτσι για να μην ξεχνάμε τον τρόμο;

…στην υγειά μας και καλή χρονιά!

* Φωτό : Η στήλη της Ροζέτας (Εικόνα: Wikimedia Commons)

Google+ Linkedin