Ο Λαχανόκηπος (Του Χρήστου Καλαντζή)

Ο Λαχανόκηπος  (Του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή*

Χρήστος Καλαντζής

Σαν  Χριστουγεννιάτικο όνειρο… άγιες μέρες αυτές και όπως πάντα ξυπνάνε στο μυαλό μνήμες παιδικές. Μνήμες από  το χωριό του πατέρα μου, μέρος στο οποίο πέρασα τμήμα των παιδικών μου χρόνων. Τέτοια εποχή, Χριστούγεννα γαρ, μαζευόμασταν οικογενειακώς για τη συγκομιδή της ελιάς συνδυάζοντας σχολικές διακοπές και εργασία (υποχρεωτικά). Υπήρχαν χρονιές που είχε και χιόνι! Χρονιές όπου η μετάβαση ήταν κάπως δύσκολη… θυμάμαι μια φορά, ακολουθούσαμε κατά πόδας το εκχιονιστικό μέχρι να φθάσουμε στη Γονούσσα. Ωραίες εικόνες, πρωί δουλειά και παιδική γκρίνια, αλλά.. απόγευμα παραμύθια δίπλα στην ξυλόσομπα (στόφα).

Στην αυλή του σπιτιού στο χωριό, υπήρχε ένας προστατευμένος χώρος που τον αποκαλούσαν «γιούρτι». Εκεί καλλιεργούσαν πάντα λαχανικά εποχής. Το καλοκαίρι ντομάτες, πιπεριές, αγγουράκια και το χειμώνα μαρούλια, ραδίκια, μάπες κ.α.! Περιμετρικά σε αυτό το χώρο υπήρχε μια μικρή πέτρινη μάντρα η οποία οριοθετούσε αλλά και προστάτευε. Τις δύσκολες ημέρες του χιονιά πάντα σκέπαζαν τα φυτά με νάιλον ώστε να μην καταστρέφονται από τον πάγο και φρόντιζαν να αναζωογονούν το χώμα εναποθέτοντας εκεί τμήμα της κοπριάς που έβγαζαν από το «κατώι» (χώρος που φυλάσσονταν οι γίδες). Γενικότερα ο λαχανόκηπος χειμώνα –  καλοκαίρι ήταν καταπράσινος με αποδοτικά φυτά.

Χρόνια πολλά πέρασαν από τότε και σήμερα στο λαχανόκηπο βασιλεύουν οι τσουκνίδες αλλά και μερικά βάτα, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν θεριέψει καταπίνοντας λαίμαργα οποιοδήποτε παραγωγικό φυτό!  Θλίψη αλλά και νοσταλγία επιφέρει η κατάσταση του λαχανόκηπου! Σίγουρα η καλλιέργεια παραγωγικών φυτών είναι επίπονη και διαρκής διαδικασία! Για να δρέψεις καρπούς θα πρέπει να καλλιεργήσεις τη γη και αυτή(;) θα στο ανταποδώσει! Διαφορετικά θα δρέψεις βάτα και τσουκνίδες, φυτά τα οποία δείχνουν να μην χρωστούν τίποτε στην ακαλλιέργητη γη που τα θέριεψε! Εν τέλει, φέτος θα μαζέψουμε βατόμουρα και τσουκνίδες στην καλύτερη περίπτωση! Διότι όταν οι άνθρωποι είτε απουσιάζουν είτε αδιαφορούν, τα μη παραγωγικά φυτά ευδοκιμούν!

Εύχομαι να σηκώσουμε τα μανίκια και να καλλιεργήσουμε! Να καλλιεργήσουμε με πάθος! Με στόχο έστω μια καλή χρονιά, μια καλή παραγωγή. Παραγωγή με καλλιέργεια! Ώστε να καταφέρουμε τα έξοδα των εορτών (ονομαστικών και μη), να καλύπτονται από τον κόπο του εορτάζοντα καλλιεργητή, από την παραγωγή του λαχανόκηπου δηλαδή. Διότι τα λαμπάκια και οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί στον υφιστάμενο λαχανόκηπο, μάλλον αναδεικνύουν παρά κρύβουν τις τσουκνίδες και τα αρκουδόβατα! Μάλλον φωτίζουν το ποσό, που για ακόμα μια φορά σπαταλήθηκε για τον καλλωπισμό του! ..σαν Χριστουγεννιάτικο όνειρο!

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες! Χρόνια πολλά σε όλους! Να είμαστε όλοι υγιείς!

Χρόνια μου πολλά! (Χρήστος γαρ)

(Αφιερωμένο στον πολύ καλό μου φίλο Χάρη Λάμπρου!)

………………..

* O Χρήστος Καλαντζής είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής , τακτικό μέλος σε σειρά ενώσεων πληροφορικής όπως η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ), η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ) κλπ.

Google+ Linkedin