Η κυβέρνηση το αποκλείει, αλλά «μυρίζει» lockdown πριν τα Χριστούγεννα

Η κυβέρνηση το αποκλείει, αλλά «μυρίζει» lockdown πριν τα Χριστούγεννα

Πολλοί είναι οι ειδικοί που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Ελλάδα πριν τα Χριστούγεννα, εάν δεν αποσυμφορηθεί το ήδη κατακερματισμένο ΕΣΥ.

Μαύρο τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει με αμείωτους ρυθμούς τη χώρα μας. Η υγειονομική εικόνα της χώρας πηγαίνει καθημερινά από το κακό στο χειρότερο, χωρίς σημάδια περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου της Covid-19.

Για πρώτη φορά, χθες Δευτέρα, μετά από πολλούς μήνες, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας ξεπέρασε τους 100. Την ίδια στιγμή έσπασε το φράγμα των 600 διασωληνωμένων. Καταγράφηκαν 7.287 ημερήσια κρούσματα (σε σύνολο 106.357 διαγνωστικών ελέγχων).
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το χθεσινό ρεκόρ των τελευταίων μηνών, οι 105 νεκροί, πρόκειται να σπάσει πολλές φορές το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία της πανδημίας ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης είπε ότι «τώρα θα αυξάνονται και τα νούμερα, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση (των κρουσμάτων) στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να βλέπει το “πικ”, μετά τα Χριστούγεννα».
Την ίδια ώρα, μετά το «λοκντάουν» στην Αυστρία φουντώνει και στη Γερμανία η συζήτηση για καθολικό lockdown. Η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είχε δηλώσει για τους πολίτες πως «πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα – αυτό ακούγεται κυνικό – σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός» εξαιτίας της διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα που είναι «πολύ, πολύ μολυσματική».

Στη χώρα μας, αν και η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο νέου λοκντάουν, πολλοί είναι οι ειδικοί που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Ελλάδα πριν τα Χριστούγεννα, εάν δεν αποσυμφορηθεί το ήδη κατακερματισμένο ΕΣΥ.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ότι «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γώγος.
«Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.
Το ενδεχόμενο να πάμε σε lockdown αν τα μέτρα που είναι σε ισχύ δεν αποδώσουν άφησαν ανοιχτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης
«Έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα. Αν δεν αποδώσουν η κοινωνία θα πρέπει να πέσει σε ένα είδος lockdown για όλους» δήλωσε για τα μέτρα ο Νίκος Τζανάκης στον ΑΝΤ1.

Πάντως το ότι συνεχώς τις τελευταίες μέρες κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περίπτωση για lockdown μάλλον μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για καθολικό, οριζόντιο lockdown. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύουν πολλοί πολίτες όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Google+ Linkedin