Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας…

Η  αποκατάσταση της Δημοκρατίας…

Ήταν 24 Ιουλίου του 1974, όταν οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς, μετά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο…

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Τα ξημερώματα τις 24ης Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι για να να αναλάβει την ηγεσία της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», προκειμένου να αποκατασταθεί το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα και να πάμε σε ελεύθερες εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 1974.

Το απόγευμα της 24ης Ιουλίου πραγματοποιείται ειδική τελετή για την ορκωμοσία  των μελών του πρώτου κλιμακίου της κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Την 25η Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό,υπογραμμίζοντας  μεταξύ άλλων την απόλυτη ανάγκη εθνικής σύμπνοιας και υπογραμμίζει την κρισιμότητα της μεταβατικής αυτής περιόδου και την ανάγκη για πολιτική ωριμότητα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία του έθνους.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρεται επίσης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πρώτος στόχος της οποίας είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητα και της ανεξαρτησίας της Κύπρου καθώς και η χάραξη της πορείας προς μια πραγματικά προοδευτική δημοκρατία, στην οποία θα έχουν θέση όλοι οι Έλληνες.

Μέσα από τον φωτογραφικό φακό των φωτορεπόρτερ της εποχής καταγράφονται η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των πολιτικών προσωπικοτήτων που είχαν εκπατρισθεί στο εξωτερικό, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Αμαλία Φλέμιγκ, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Καταγράφονται επίσης η ορκωμοσία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, καθώς και η επιστροφή των εγκλείστων του στρατοπέδου της Γυάρου-από τα πρώτα μέτρα επανόδου στη Δημοκρατία.

Πανηγυρισμοί για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, 23/7/1974.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται Πρωθυπουργός, 
Περιμένοντας την άφιξη των εγκλείστων της Γυάρου στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, 25/7/1974.
Το οχηματαγωγό «Σκίρων» που μεταφέρει του πολιτικούς κρατουμένους της Γυάρου φτάνει στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, 25/7/1974.
Ο Μπάμπης Δρακόπουλος κατά την άφιξή του από τη Γυάρο, 25/7/1974.
Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κατά την άφιξή του από τη Γυάρο, 25/7/1974.
Ο Μίκης Θεοδωράκης αγκαλιάζει τον πατέρα του στο σπίτι του, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, 24/7/1974.
Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθεί τη Μελίνα Μερκούρη, 26/7/1974.
Η Μελίνα Μερκούρη με τον Γιώργο Φούντα, κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα μετά την πτώση της Δικτατορίας, 26/7/1974.
Η Αμαλία Φλέμιγκ κατά την άφιξή της στην Αθήνα, 28/7/1974.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, 16/8/1974.
Σύμβολα του δικτατορικού καθεστώτος στην πυρά
Google+ Linkedin