Σαν σήμερα γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα»

Σαν σήμερα γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα»

Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια γεννήθηκε η ελπίδα για εκατομμύρια ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας.

Louise Brown

«Αυτήν την εβδομάδα γίνομαι 42 ετών. Θα προτιμούσα τα γενέθλιά μου να είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, αλλά στην περίπτωσή μου είναι αδύνατο. Και αυτό γιατί με τη γέννησή μου συμπληρώνονται 42 χρόνια από την πρώτη πετυχημένη απόπειρα τεκνοποίησης με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Με λένε Louise Brown και είμαι το “πρώτο παιδί του σωλήνα”».

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1978, στο νοσοκομείο Όλνταμ της Βρετανίας. Η Leslie Brown ήταν η ευτυχής μαμά που έφερε στον κόσμο τη Louise, ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 600 γραμμαρίων.

Παρά τους θρησκευτικούς και ηθικούς μύθους, τίποτα δεν μπορούσε να πνίξει τη χαρά των γονιών Lesley και John ,αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας Brown. Ακολούθησε ένα κύμα απίστευτης αισιοδοξίας από τις ελπιδοφόρες μητέρες και τους επιστήμονες που πλέον αναγνώριζαν τα βήματα μιας βιολογικής επανάστασης. Οι αποκαλούμενοι «πατέρες της εξωσωματικής γονιμοποίησης», ο μαιευτήρας Patrick Steptoe και ο φυσιολόγος Robert Edwards, είχαν αποδείξει ότι υπάρχει πράγματι ζωή και ελπίδα,ακόμα και όταν αποτυγχάνει η συμβατική σύλληψη.

Οκτώ εκατομμύρια «μωρά του σωλήνα» σε 40 χρόνια

Σαράντα χρόνια μετά την ιστορική γέννηση στις 25 Ιουλίου 1978 της Louise, του πρώτου «μωρού του σωλήνα»,περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι σήμερα.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται πλέον με εξωσωματική περισσότερα από μισό εκατομμύριο μωρά, ενώ πραγματοποιούνται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη.

Αυτό είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε πλανητική κλίμακα θεωρείτε μια σταθερή, βιώσιμη και ζωτική λύση.

41 years ago, my parents’ #IVF journey started. Since my birth, millions of IVF babies have been born and this year I’m…

Δημοσιεύτηκε από Louise Brown στις Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Google+ Linkedin