Επίκαιρη ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την λειψυδρία
Μεγάλα προβλήματα που αναμένεται ακόμα περισσότερο να οξυνθούν αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, αλλά και οι βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλο ένα καλοκαίρι με το «Γολγοθά» της λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θράκη, Κρήτη κ.α., τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Πολύωρες είναι οι διακοπές νερού, συχνή η χαμηλή πίεση, οι προειδοποιήσεις για περιορισμό στην ύδρευση και την άρδευση σε Κρήτη, με εμφανείς επιπτώσεις στις καλλιέργειες και ιδίως στις ελιές, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κόρινθο, Λευκάδα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κόρινθο, Σίφνο, Σέριφο, Λέρο, Πόρο, Σπέτσες, πλέον ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα παλιότερα, όπως στην Νάξο, ακόμη και στην Καλαμάτα.
Μεγάλα προβλήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και βιοπαλαιστές αγρότες στη Θεσσαλία με τα προβλήματα ελλείψεων καθαρού και πόσιμου νερού αλλά και μολύνσεων, ασθενειών. Παράλληλα εκεί προχωράει η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης μέσω εταιρείας ΑΕ, με δραματικές συνέπειες στην άρδευση για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
Έτσι δημότες και επαγγελματίες των παραπάνω περιοχών αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε για αγορά εμφιαλωμένων νερών, με τους αντίστοιχους ομίλους να θησαυρίζουν, είτε για την πολυδάπανη εγκατάσταση δεξαμενών ή την εξασφάλιση υδροφόρων.
Πέραν των υπαρκτών προβλημάτων της έλλειψης βροχής το χειμώνα που πέρασε, και τη συνεπακόλουθη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα που επηρεάζει την απόδοση των τοπικών γεωτρήσεων, την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη το γεγονός ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει έκρηξη οικοδομικής δραστηριότητας με ανέγερση νέων γιγάντιων οικοδομικών συγκροτημάτων του τουρισμού των υψηλών εισοδημάτων, με μέριμνα για να γεμίζουν οι πισίνες τους.
Κι όλα αυτά πάνω σε ένα απαρχαιωμένο κι ασυντήρητο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης που αδυνατεί να ανταποκριθεί, ενώ ο εκσυγχρονισμός του, η δημιουργία ταμιευτήρων και άλλων μέτρων για την εξασφάλιση της υδροδότησης καρκινοβατούν για δεκαετίες.
Η κυβέρνηση και η ΕΕ επικαλούνται ως αιτία την «κλιματική αλλαγή». Όμως οι πραγματικές αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην Οδηγία – πλαίσιο για το Νερό (2000/60/ΕΚ) της ΕΕ, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα (2023) και έχει διαμορφώσει το πλαίσιο εμπορευματοποίησης του νερού, θέτοντας ως προτεραιότητα τον περιορισμό της ζήτησης αντί τη μεγιστοποίηση της προσφοράς και επέβαλε στα κράτη-μέλη την «ανάκτηση κόστους».
Βρίσκονται ακόμα στη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση των αγορών» που υλοποιήθηκε από όλες της αστικές κυβερνήσεις και συνεχίζει ο απαράδεκτος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για την μετατροπή της «ΡΑΕ» σε ρυθμιστική αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», που επιταχύνει το κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, των Δημόσιων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά επικαλείται την επιτάχυνση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της που ακριβώς έχει φέρει αυτή τη δραματική κατάσταση ως φάρμακο δήθεν για την αντιμετώπισή της απολαμβάνοντας τη σύμπλευση των άλλων κομμάτων και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μόνο με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και με το νερό ως κοινωνικό αγαθό μπορεί να γίνει δυνατή η προγραμματισμένη αξιοποίηση με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, τα οποία θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα ανήκουν στον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Νερού. Για να απολαμβάνει ο λαός φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό, με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
• στο γεγονός ότι βάσει των παραπάνω οδηγιών της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ κι όλων των προηγούμενων οι υδάτινοι πόροι μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε εμπόρευμα και παραδίδονται στους οικονομικούς ομίλους σε βάρος των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών, είτε διατηρείται ο «δημόσιος» έλεγχος και γενικεύονται οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, είτε μετατρέπονται αυτές σε “Ανώνυμες Εταιρείες”;
• στο γεγονός ότι με βάση τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΤΠΑ και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, τα απαιτούμενα έργα υποδομών, δικτύου και προστασίας για την εξασφάλιση της επάρκειας νερού και της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, δεν αποτελούν προτεραιότητα αν αυτά δεν συμβαδίζουν με την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων οδηγώντας σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση;».