Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δεν θα κάνω στο Αφγανιστάν ότι έγινε στο Βιετνάμ»

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δεν θα κάνω στο Αφγανιστάν ότι έγινε στο Βιετνάμ»

Την απόφασή του να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από το Αφγανιστάν υπερασπίστηκε κατά το διάγγελμά του βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Εν μέσω έντονης αποδοκιμασίας για την «ήττα και την χαοτική» απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος της χώρας, διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο προκειμένου να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό.

Όπως σημειώνει ανάλυση του CNN, η πολιτική αποτυχία του Τζο Μπάιντεν να οργανώσει μια επείγουσα και συντεταγμένη έξοδο θα κηλιδώσει την υστεροφημία του, ενώ αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αμερικανική προεδρία που «μαστίζεται» από κρίσεις.

Ωστόσο, ο αναλυτής του αμερικανικού δικτύου τονίζει πως το αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν μοιάζει απότοκο μιας αδυναμίας 20 ετών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συνοδευόμενης από αδυναμία κατανόησης της πολιτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, κόπωσης της κοινής γνώμης από τις πολεμικές επιχειρήσεις και διαφθοράς της απερχόμενης αφγανικής κυβέρνησης.

Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Ο Τζό Μπάιντεν εμφανίστηκε στην κατάμεστη αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών και ξεκίνησε το διάγγελμά του με μια ανασκόπηση του μετώπου στο Αφγανιστάν. «Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους πως φτάσαμε εδώ και ποια είναι τα αμερικανικά συμφέροντα στο Αφγανιστάν» είπε και θύμισε πως στόχος των ΗΠΑ ήταν να περιοριστεί η εξάπλωση της Αλ Κάιντα και να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

«Η μόνη μας προτεραιότητα παραμένει να αποτρέψουμε την τρομοκρατική απειλή» σημείωσε και πρόσθεσε πως καλό θα ήταν «να επικεντρωθούμε στις απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όχι χθες». Για τον Τζο Μπάιντεν, η τρομοκρατική απειλή έχει κάνει μετάσταση σε πολλές χώρες και δεν εντοπίζεται μόνο στο Αφγανιστάν.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σήμερα οι ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, χωρίς ωστόσο να διατηρούν κάπου μόνιμα εγκαταστημένο στρατό.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως κληρονόμησε μια συμφωνία του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, όπως είπε, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να αποσυρθούν ως την 1η Μαΐου του 2021.

«Η επιλογή που είχα ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτή τη συμφωνία, είτε να ετοιμαστώ για πολεμική σύρραξη με τους Ταλιμπάν» είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας πως πέραν της 1ης Μαΐου δεν υπήρχε συμφωνία που να προστατεύει τον στρατό και του πολίτες των ΗΠΑ.

Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του. «Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου. Μετά από 20 χρόνια έμαθα πως δεν θα υπήρχε ποτέ κατάλληλη στιγμή να αποσυρθούμε από το Αφγανιστάν» είπε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, ανέπτυξε τη ρητορική της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία μοιάζει ενοχλημένη με την πολιτική ηγεσία και τον αφγανικό στρατό. Όπως είπε, η πολιτική ηγεσία παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα, ενώ ο αφγανικός στρατός κατέθεσε τα όπλα. «Ο αμερικανικός στρατός δεν θα πρέπει και δεν οφείλει να πολεμήσει έναν πόλεμο που ούτε οι Αφγανοί στρατιώτες δεν ήθελαν να πολεμήσουν» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Κάνοντας μια αναδρομή στον πόλεμο αυτό, σημείωσε πως οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε αυτόν τον πόλεμο. «Τους δώσαμε κάθε ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον τους» είπε και επανέλαβε πως δεν υπήρχε κατάλληλος χρόνος για αυτή την απόσυρση.

«Δεν θα επαναλάβω λάθη του παρελθόντος»

«Απέτυχαν να κάνουν το οτιδήποτε» επανέλαβε για την απερχόμενη κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και συνέχισε διερωτώμενος «πόσες περισσότερες γενιές Αμερικανών θα θέλατε να στείλω να πολεμούν για τον αφγανικό εμφύλιο πόλεμο».

Όπως είπε, δεν προτίθεται να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, τότε «που μέναμε και πολεμούσαμε αέναα για μάχες που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά μας». Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε επίσης πως οι στρατηγικοί ανταγωνιστές της χώρας του, η Κίνα και η Ρωσία, «θα ήθελαν πολύ να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε χρήματα στο Αφγανιστάν».

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Όπως είπε, η κατάληψη του από τους Ταλιμπάν είναι προσωπικό ζήτημα για όσους πέρασαν χρόνο στο πεδίο. «Είναι και για μένα… ταξίδεψα εκεί σε τέσσερις διαφορετικές περιστάσεις, γνώρισα τον κόσμο, μίλησα με τους ηγέτες και συνειδητοποίησα τι ήταν δυνατό και τι όχι στο Αφγανιστάν» είπε.

Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αφγανικό λαό. Στο επιχειρησιακό κομμάτι σημείωσε πως ζήτησε τη συνδρομή 6.000 Αμερικανών στρατιωτών προκειμένου να εκκενωθεί πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό. «Κλείσαμε με ασφάλεια την πρεσβεία μας και μεταφέραμε τους διπλωμάτες μας» είπε.

Τι απαντά στις επικρίσεις πως καθυστέρησε την εκκένωση

Επιπλέον, σημείωσε πως 2.000 Αφγανοί θεωρούνται επιλέξιμοι για ειδική βίζα, εκείνοι και οι οικογένειές τους, στις ΗΠΑ. «Ξέρω πως υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με τον λόγο που δεν ξεκινήσαμε να εκκενώσουμε τη χώρα νωρίτερα» είπε και υποστήριξε πως υπήρχαν Αφγανοί που δεν επιθυμούσαν να αφήσουν την πατρίδα τους, ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Τόνισε επίσης πως η απερχόμενη πολιτική ηγεσία στην ασιατική χώρα, ζητούσε από τις ΗΠΑ να μην το κάνουν προκειμένου να μην ξεσπάσει αναταραχή.

Ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε προειδοποίηση και στους Ταλιμπάν. «Αν επιτεθούν το προσωπικό μας ή διαταράξουν την διαδικασία εκκένωσης, η χώρα θα απαντήσει» είπε.

«Δεν θα κάνω στο Αφγανιστάν ότι έγινε στο Βιετνάμ»

«Θα τελειώσουμε τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ έπειτα από 20 χρόνια αιματοχυσίας» είπε επίσης, υποστηρίζοντας πως καμιά στρατιωτική δύναμη δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει σταθερότητα στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε πως είναι πλέον ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που καλείται να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Λυπάμαι για τα γεγονότα, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τελειώσω την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν» είπε και τόνισε εμφατικά:

«Δεν θα κάνω στο Αφγανιστάν ότι έγινε στο Βιετνάμ. Προτιμώ να δεχτώ όλη αυτή την κριτική, παρά να μεταθέσω την απόφαση αυτή σε έναν άλλο πρόεδρο».

«Είναι η σωστή απόφαση για την Αμερική

«Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας, δεν είναι αυτό που θέλει ο αμερικανικός λαός» σχολίασε επίσης ο Τζο Μπάιντεν και υπενθύμισε τη δέσμευσή του για το θέμα: «Δεσμεύτηκα να τελειώσω με την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και παρότι αυτή ήταν δύσκολη και άτσαλη, την τήρησα αυτή τη δέσμευση» είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε με τη διαπίστωση πως αυτή «είναι η σωστή απόφαση για την Αμερική» και αποχώρησε παρότι οι δημοσιογράφοι πάσχιζαν να κάνουν μια ερώτηση για το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Βίντεο: Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν:

Google+ Linkedin