Δημόσια ερωτήματα του ΚΚΕ για τα κρούσματα στο Elpis Care Λουτρακίου

Δημόσια ερωτήματα του ΚΚΕ για τα κρούσματα στο Elpis Care Λουτρακίου

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Υγείας – Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ

Όπως έγινε γνωστό από τοπικά ηλεκτρονικά μέσα, πριν λίγες μέρες καταγράφηκαν 34 θετικά κρούσματα COVID-19 (26/54 τρόφιμοι, 8/25 προσωπικό) στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Ελπις” στο Λουτράκι. Η συγκεκριμένη στέγη φιλοξενεί άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο οι τρόφιμοι όσο και οι εργαζόμενοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ, αφήνοντας απροστάτευτες τις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Πράγμα αδιανόητο εν μέσω ΤΡΙΤΟΥ κύματος πανδημίας!

Οι ευθύνες βαραίνουν αντικειμενικά την κυβέρνηση και την διοίκηση του κέντρου για το γεγονός ότι επέτρεψαν τη μετάδοση του ιού στους μισούς σχεδόν τρόφιμους και στο 1/3 του προσωπικού με ότι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή με ενδεχόμενα νοσήματα. Η κωλυσιεργία των εμβολιασμών με τη δικαιολογία της καθυστέρησης της απόφασης σε ποιο υπουργείο εμπίπτει η δομή, επιβεβαιώνει το γενικότερο ανεπαρκή τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Εδώ και καιρό από την πλευρά του κλάδου των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία, γηροκομεία και συναφείς χώρους επισημαίνεται ότι «ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε εργαζόμενους που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα αποδεικνύει ότι οι χώροι εργασίας είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι, ενώ ο κίνδυνος εκτεταμένης διασποράς είναι ορατός».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Γ.Ν. Κορίνθου στενάζει υπό την πίεση της πανδημίας, με 100% πληρότητα στα 5 (ολόκληρα!!!) κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει, αφού η Κορινθία βρίσκεται σε κατάσταση «πολύ αυξημένου κινδύνου». Δεν θα ήταν φυσικά δύσκολο να φτάσει το νοσοκομείο στα «όριά του» αφού τα προβλήματα είναι η καθημερινότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι. Ποιος θα περιθάλψει- για παράδειγμα- τα πιθανά περιστατικά νοσηλείας από το ΕΛΠΙΣ; ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΘΑ ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Αν δεν είναι ΤΩΡΑ η ώρα για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, πότε θα είναι;

Να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που μας απασχολεί η συγκεκριμένη δομή, αφού την άνοιξη του 2019 όπως κατήγγειλαν οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί, 40 παιδιά έμειναν στον αέρα καθώς ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του Κέντρου τους έδιωξε λόγω «αλλαγής χρήσης». Για το συγκεκριμένο ζήτημα το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ενώ είχε παρέμβει και η Εισαγγελία Κορίνθου. Η έλλειψη οργανωμένων δημοσίων δομών για άτομα με αναπηρία στο νομό, για την ολοκληρωμένη ψυχοσωματική φροντίδα και τη διασφάλιση συνθηκών καλής ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, οδηγεί στους ιδιώτες ή στην απόγνωση τις οικογένειές τους. Αλλά ακόμη και εδώ η αναλγησία του καπιταλιστικού συστήματος και των κυβερνήσεων καλά κρατεί αφού η λογική του να «βγάλουν από την μύγα ξίγκι», έχει αφήσει στο έλεός τους τις οικογένειες εκείνες που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν τους ανθρώπους τους, ενώ απομυζούν εκείνες που με δυσκολία τα καταφέρνουν.

Εδώ και τώρα:

  • Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον εμβολιασμό στα γηροκομεία και τις ανάλογες δομές είτε για τους τρόφιμους είτε για το προσωπικό.
  • Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας, για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις δομές
  • Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Κορίνθου με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί τόσο η νοσηλεία όλων των ασθενών Covid αλλά και η λειτουργεία του για τις άλλες παθήσεις. Ώστε να μη μετατραπεί σε νοσοκομείο “Μιας νόσου”.
  • Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ

Τ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Google+ Linkedin