ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ: Ταξίδι γνωριμίας και αναπτυξιακών προοπτικών στην Κίνα

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ: Ταξίδι γνωριμίας και αναπτυξιακών προοπτικών στην Κίνα

Σε δήμο περιφέρειας της μακρινής Σαγκάης βρέθηκαν πριν λίγο καιρό οι δήμαρχοι Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και Ξυλοκάστρου Ηλίας Ανδρικόπουλος όπου είχαν σειρά συναντήσεων με τοπικούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες

Σκοπός των συναντήσεων και του ταξιδιού ήταν η επαφή των δύο πολιτισμών, η σύσφιγξη των σχέσεων και η προσέλκυση επενδυτών από την μεγαλύτερη, αναπτυσσόμενη οικονομία της Ανατολής.

Οι δύο δήμαρχοι, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου, στο ταξίδι τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική πρόσκληση και αποτέλεσε φυσική συνέχεια της ιδιαίτερα θερμής συνάντησης με τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να μυήσουν τοπικούς κινεζικούς επιχειρηματικούς, ταξιδιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δήμων τους.

Ειδικά για το δήμο Σικυωνίων απώτερος σκοπός και στόχος του δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλου ήταν αφ’ ενός την τόνωση του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα κορινθιακά προϊόντα και αφ’ετέρου την ανάδειξη του δήμου Σικυωνίων ως τουριστικού προορισμού. Ταυτόχρονα ο Σπύρος Σταματόπουλος είχε την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από την κινεζική οικονομία και κουλτούρα αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες για τη διαχείριση του πολιτιστικού, τουριστικού και αγροτικού προϊόντος.

Η συνάντηση των δύο πολιτισμών

Ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του δημάρχου Σικυωνίων είχε η ανάδειξη της περιοχής ως τουριστικού προορισμού υψηλής ιστορικής σημασίας. Οι Κινέζοι ομόλογοί του ως συνεχιστές και οι ίδιοι ενός μεγάλου πολιτισμού, ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρουσίαση της ιστορίας και του μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τόσο της Αρχαίας Σικυώνας, όσο και των περιοχών της Στυμφαλίας και του Φενεού.Το πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό υπόβαθρο του δήμου Σικυωνίων αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για την προσέλκυση τουριστών και ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος είχε την ευκαιρία να το αναπτύξει σε όλο το εύρος του.

Παράλληλα, αναφορές έγιναν στο ανασκαφικό έργο που συντελείται αλλά και στις προσπάθειες ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του δήμου Σικυωνίων, ευρύτερα.

Σε όλα αυτά η ανταπόκριση των Κινέζων αξιωματούχων και επιχειρηματιών τουρισμού και όχι μόνο ήταν ιδιαίτερα θερμή, γεγονός που δίνει βάσιμες ελπίδες για νέες προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή.

Η προώθηση των αγροτικών προϊόντων

Στο ταξίδι του ο κ. Σταματόπουλος είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους της Κίνας για την εξαιρετική ποιότητα των αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του δήμου Σικυωνίων και να αναφερθεί στα προϊόντα ΠΟΠ που παράγονται στην περιοχή. Ξεκινώντας λοιπόν από το ελαιόλαδο το οποίο σταδιακά κατακτά την μεγάλη οικονομία της Ανατολής, ο δήμαρχος Σικυωνίων δεν έχασε την ευκαιρία να εξηγήσει πως το προϊόν που παράγεται στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής είναι ανώτερο και εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κορινθιακή σταφίδα εξηγώντας τους κινεζικούς επιχειρηματικούς κύκλους την τεράστια εμπορική σημασία της αλλά και το ασύγκριτο πλεονέκτημα της υψηλής ποιότητας θρεπτικής αξίας της.

Τέλος, ο δήμαρχος Σικυωνίων είχε την ευκαιρία να “συστήσει” στους Κινέζους ομολόγους του και οικονομικούς παράγοντες δύο προϊόντα ΠΟΠ που παράγονται στη Στυμφαλία και το Φενεό: τη φάβα και τα φασόλια βανίλιες Φενεού.

Συνοψίζοντας ο κ. Σταματόπουλος μίλησε για τις πάρα πολλές δυνατότητες παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων από την κορινθιακή γη, δυνατότητες οι οποίες σταδιακά πολλαπλασιάζονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες, την οποία ο δήμος Σικυωνίων στηρίζει σθεναρά.

Πώλος ανάπτυξης ο λιμένας Κιάτου

Στην παρουσίασή του ο δήμαρχος Σικυωνίων έκανε εκτενή αναφορά στο λιμάνι του Κιάτου. Ανέφερε ότι μετά τις τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε το λιμάνι του Κιάτου μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο καταφύγιο τουριστικών σκαφών, χωρίς όμως να χάνει τον εμπορικό χαρακτήρα του. Η αναφορά στο λιμάνι κέρδισε το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών αφού αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την εμπορική όσο και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το ταξίδι στην Κίνα έκλεισε αναμφισβήτητα με τις καλύτερες εντυπώσεις από πλευράς Κινέζων, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την γνωριμία τους με το δήμο Σικυωνίων, αλλά και με τις καλύτερες προοπτικές για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Google+ Linkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*
*