Δήμος Πατρέων : Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Δήμος Πατρέων : Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων με αφορμή την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως με μοναδικό θέμα το Νομοσχέδιο που αφορά στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, αρχικά αποφάσισε ότι το θέμα είναι κατεπείγον και θα συζητηθεί.

Επίσης, αποφάσισε να απαιτήσει την απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Βουλή για ψήφιση και να συμμετάσχει στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, την Πέμπτη 9 Ιούλη στις 8 το βράδυ.”

Το ψήφισμα αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά τις συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις και γενικότερα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για κατάπτυστο νομοσχέδιο, που βάζει στο στόχαστρο κάθε λαϊκή διαμαρτυρία.

Που προσπαθεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

– “Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης”. (άρθρο 3)

– Ο οργανωτής της συγκέντρωσης “συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης”. (άρθρο 4)

– Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί, “η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης…” (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, “επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (και αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής”. (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

– “Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση η οποία έχει απαγορευτεί, τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη”. (άρθρο 14)

– “Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται και ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)

– Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)

– “Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 9 Ιούλη.

  • Η φωνή των εργαζομένων και του λαού, δεν φιμώνεται.
  • Οι αγώνες δεν μπαίνουν “στο γύψο”.
  • Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει».
Google+ Linkedin