Δάκρυα, σιωπή κι ένα τραγούδι για τον Λαυρέντη…

Αν η αληθινή συντριβή μετριέται σε μονάδες σιωπής, τότε δεν ήταν και τόσο παράξενο ότι η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είχε ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό:

Σιωπή…

Παρόλο που ήταν εκεί όλο το ελληνικό τραγούδι (οι γνωστότεροι τραγουδιστές, παλαιότεροι και νεότεροι, συνθέτες, στιχουργοί, παραγωγοί, σύσσωμη η δισκογραφική του εταιρεία, κυριολεκτικά οι πάντες, έτσι ώστε να μετράς ποιοι δεν ήταν και όχι ποιοι ήταν παρόντες). Παρόλο που ήταν εκεί πολλοί ακόμα καλλιτέχνες από το θέατρο και το σινεμά. Παρόλο που ήταν εκεί τόσος απλός κόσμος,οι κάμερες όλων των καναλιών και δημοσιογράφοι από κάθε Μέσο.

Όλο αυτό το πλήθος που άλλοτε θορυβεί, που κανονικά θα θυμόταν ιστορίες και περιστατικά και θα τα αφηγούνταν ο ένας στον άλλο στο προαύλιο, που θα κουτσομπόλευε ενδεχομένως, ήταν σ΄αυτή την περίσταση σιωπηλό. Πολλοί αντάλλασσαν βέβαια αγκαλιές, χτυπήματα στην πλάτη, δυο ψιθυριστές κουβέντες («τι κάνεις;», «ε τι να κάνω;» και ύστερα σιωπή). Αλλά δεν είχαν διάθεση για περισσότερα. Και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος, μόλις στα 63 του, τόσο πληθωρικός και έντονος ως προσωπικότητα και τόσο γνήσια λαϊκός στο αίσθημα και στην έκφραση, πεθαίνει απρόβλεπτα. Τότε η απουσία γίνεται τόσο ηχηρή που κανείς δεν έχει διάθεση να σπάσει τη σιωπή φλυαρώντας.

Ακόμα και η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα και η αποχώρησή του μετά τους επικηδείους, έγινε με όρους διακριτικούς. Πολλοί δηλαδή δεν θα είχαν καν καταλάβει ότι παρίστατο αν δεν ήταν στην πόρτα της εκκλησίας η ασφάλειά του και αργότερα τα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Και από άλλους πολιτικούς ήταν ακόμα εκεί ο Γιώργος Βουλγαράκης, η Ραλλία Χρηστίδου με τη διττή πια ιδιότητα της τραγουδίστριας και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια τα στελέχη του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Σοφιανός. Κι από τα στεφάνια ξεχώριζαν τα δύο φτιαγμένα από κατακόκκινα τριαντάφυλλα στεφάνια του Γ.Γ.του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της ΚΝΕ-Οδηγητής.

Ο Νίκος Σοφιανός ήταν εκείνος που εκπροσωπώντας το κόμμα του είπε δύο λόγια αργότερα για τον «αγωνιστή» Μαχαιρίτσα που μαζί με τον Τσακνή έδιναν πάντα το συναυλιακό παρών στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Επικήδειο ή μάλλον δύο λόγια κυριολεκτικά από καρδιάς εκφώνησε και ο καρδιολόγος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σωτήρης Πράπας περιγράφοντας κι αυτός έναν αγωνιστή που αντιμετώπισε με πείσμα τα πρώτα προβλήματα υγείας που του παρουσιάστηκαν, λέγοντας ότι δεν φοβάται τίποτα και, επικαλούμενος την 4χρονη τότε κόρη του, εξηγώντας ότι από εκεί αντλεί δύναμη για να την μεγαλώσει.

Πηγή: Εθνος

Google+ Linkedin