Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς

Παραδεχόμενος την ήττα στις ευρωεκλογές, και σηκώνοντας το γάντι του Εθνικού Συναγερμού, που έρχεται πρώτο με διαφορά 15 μονάδων από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου, και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Απευθυνόμενος στους Γάλλους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος: «Αποφάσισα να σας δώσω πίσω την επιλογή του κοινοβουλευτικού σας μέλλοντος. Αυτή η απόφαση είναι σοβαρή, βαριά, αλλά πάνω από όλα είναι πράξη εμπιστοσύνης».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι εκλογές «είναι η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, από όλες τις επισφαλείς λύσεις. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στη Γαλλία να διαμορφώσει το μέλλον της και να μην υποχωρήσει»

«Άκουσα το μήνυμά σας και δεν θα το αφήσω αναπάντητο. Σε αυτή τη στιγμή της δημοκρατικής αλήθειας, και παρόλο που είμαι ο μόνος πολιτικός αρχηγός χωρίς προσωπική εκλογική προθεσμία, ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς. Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία, για να πορευτεί με γαλήνη και αρμονία. Το να είσαι Γάλλος σημαίνει βασικά να επιλέγεις να γράφεις ιστορία αντί να την υφίστασαι».

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δεν είναι καλό για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη».

Σύγκληση υπουργικού Συμβουλίου

Μετά την ανακοίνωση της διάλυσης του κοινοβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος, συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για να διοργανώσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και τον προγραμματισμό για τις εκλογές. Όπως διευκρινίστηκε, επειδή έχει προγραμματισμένα ταξίδια τη Δευτέρα, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα μιλήσει στον γαλλικό λαό εν όψει των εκλογών.

Google+ Linkedin