Βοήθεια στο σπίτι: Τέλος στη 15χρονη… ομηρία 3.000 εργαζομένων

Την πόρτα για τη μονιμοποίηση των περίπου 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ίσως το παλαιότερο που υλοποιείται στους δήμους, ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την κάλυψη μονίμων θέσεων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τη λήξη του καθεστώτος… ομηρίας, στο οποίο παραμένουν οι εργαζόμενοι εδώ και 15 χρόνια, αφού συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται, τη στιγμή που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, στηρίζοντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στις καθημερινές τους ανάγκες και συγκεκριμένα σχεδόν 100.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση για τη διενέργεια του διαγωνισμού έως τα τέλη του 2019 έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο ίδιος επισήμανε μάλιστα ότι με νομοθετική ρύθμιση θα παραταθεί η θητεία όσων εργάζονται σήμερα, έως ότου υλοποιηθεί ο διαγωνισμός.

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη, καθώς, όπως τόνισαν
συνδικαλιστές, στην πλειονότητα των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος βασίζεται κυριολεκτικά στο φιλότιμο και τη θέληση των εργαζομένων. Ανέφεραν ακόμη ότι το πρόγραμμα παρέχει οργανωμένη και συστηματική κατ’ οίκον πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα από εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.

«Βοήθεια στο Σπίτι» σε 270 δήμους

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει πριν από λίγες μέρες ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των 3.000 μόνιμων εργαζομένων.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε τονίσει ότι το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε 270 δήμους της χώρας, θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενισχυθεί, και «οι εργαζόμενοι θα μείνουν στις θέσεις τους μέχρι να έρθουν και οι επόμενοι. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «διάθεση της κυβέρνησης είναι πρώτον να συνεχιστεί το πρόγραμμα και δεύτερον να αξιολογηθεί και να βελτιωθεί».

Όσον αφορά δε την αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους 270 δήμους που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υπάρξει βελτίωσή του προς όφελος των εξυπηρετούμενων από το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρχει μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες, πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θα είναι ο μόνος τρόπος τα μόρια της εμπειρίας, διότι δεν μπορούν, όπως είπε, να αποκλειστούν και νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Πάντως για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΣ, έχουν δεσμευτεί από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 62,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Google+ Linkedin