Αφγανιστάν: «Χάος» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Νεκροί 8 άνθρωποι που ήθελαν να διαφύγουν

Αφγανιστάν: «Χάος» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Νεκροί 8 άνθρωποι που ήθελαν να διαφύγουν

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σήμερα Δευτέρα, κατά την προσπάθεια χιλιάδων απεγνωσμένων Αφγανών υπηκόων να εγκαταλείψουν την χώρα, την στιγμή που οι Ταλιμπάν έχουν θέσει την χώρα υπό τον έλεγχο τους.
Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν από πυρά αμερικανικών στρατευμάτων, τρεις ακόμη έπεσαν από αεροσκάφος, ενώ τρεις ακόμη έπεσαν από ένα αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν με κάθε τρόπο από τη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν εφόδους στα σπίτια αμάχων με σκοπό να τους σκοτώσουν και να βιάσουν τις γυναίκες. Νωρίτερα, ωστόσο, οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί σε ανακοίνωσή τους πως δεν υπήρχε φόβος παραβίασης των αθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους τους, αφού ήθελαν να αναγνωριστούν επίσημα.
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι επικρατεί χάος με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διαφύγουν για να σωθούν. Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 1.000 πεζοναύτες, για να περιφρουρήσουν το αεροδρόμιο τους, ώσπου να αποχωρήσουν τα στρατεύματα.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς να διευκρινίζει ποιο τμήμα των αποθεματικών βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε ότι η μεγάλη πλειονότητά τους δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Google+ Linkedin