Απόψε κορυφώνεται η βροχή των Περσείδων!

Απόψε κορυφώνεται η βροχή των Περσείδων!

Ο πλανήτης Γη άρχισε από τις 17 Ιουλίου το ετήσιο ραντεβού του περνώντας από τη ζώνη όπου άφησε τα υπολείμματα του από σκόνη και πάγο ο κομήτης Swift-Tuttle. Τα ξημερώματα θα ταξιδέψει μέσα από την πυκνότερη περιοχή της σκόνης όπου θα αποκορυφωθεί το φαινόμενο. Η Γη εξέρχεται από τη ζώνη αυτή στις 24 Αυγούστου.

Τα πιο γνωστά πεφταστέρια, οι φωτεινές Περσείδες, φθάνουν στο αποκορύφωμά τους απόψε και αύριο το βράδυ (11 και 12 Αυγούστου) στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα στον ουρανό του βόρειου ημισφαίριου της Γης.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2020, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020,  όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.
Φέτος υπολογίζεται ότι θα πέφτουν 100 διάττοντες αστέρες την ώρα. Τα μετέωρα αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο,
Παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων  οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους Πλανήτες Δία, Κρόνο, τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο Αντάρη καθώς επίσης και τον πανέμορφο Κομήτη Νeowise, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται πλησίον του Αστερισμού του Βοώτη.
Ο κομήτης Swift Tuttle
Σύμφωνα με τον ανώτερο επιστήμονα στη ΝΑSA Donald Yeomans, ο κομήτης Swift-Tuttle είναι ένα από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα που γνωρίζουμε ότι περνάει επανειλημμένα από τη Γη. Ο πυρήνας του έχει πλάτος περίπου 26 χιλιόμετρα.
Η τελευταία φορά που πέρασε κοντά από τη Γη ήταν κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο το 1992 και η επόμενη φορά θα είναι το 2126. Όταν περνά από τη Γη, κάθε 130 χρόνια, έχει ταχύτητα 58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Στο επόμενο διάβα του από κοντά μας στις 5 Αυγούστου 2126 θα βρίσκεται σε απόσταση  23 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ή 60 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης, είπε.
Οι κομήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο μας και αποτελούν μέρος του ηλιακού μας συστήματος.
Προέρχονται από το Νέφος του Οορτ.  Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ουράνια σώματα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το νέφος Όορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός ή 9,461,000,000,000 χιλιόμετρα.
Google+ Linkedin