Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό

Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό

Νέα επίθεση του στρατού στη Ναμπλούς με 3 νεκρούς και 40 τραυματίες

Το νέο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό απασχόλησε αργά προχτές το βράδυ ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δίχως κατά την ολοκλήρωσή της να εκδοθεί η παραμικρή ανακοίνωση.

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, προειδοποίησε ότι η νέα εκεχειρία μεταξύ «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας και του Ισραήλ είναι «εύθραυστη» και ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ανάφλεξη εχθροπραξιών.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τις τελευταίες εξελίξεις και την επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης στη Γάζα.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, υποστήριξε… «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον λαό του κατά τρομοκρατικών απειλών», προσθέτοντας προκλητικά: «Το Συμβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί και να καταδικάσει την τρομοκρατία της “Ισλαμικής Τζιχάντ”, οι παράτολμες πράξεις της οποίας έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και στις δύο πλευρές».

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκίλαντ Ερντάν, ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στην «Ισλαμική Τζιχάντ» και να καταδικάσουν «τα εγκλήματα που κάνει στους Παλαιστίνιους», χαρακτηρίζοντας την οργάνωση «τρομοκρατική».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, καταδίκασε την αδικαιολόγητη νέα επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ρωτώντας, «πόσο ακόμη περισσότερα παιδιά θα πρέπει να θάψουμε μέχρι να πει κάποιος φτάνει και να μπει ένα τέλος;».

Τρεις νεκροί και 40 τραυματίες από εισβολή στη Ναμπλούς

Χτες τα χαράματα στο κέντρο της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, 3 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής της οργάνωσης «Φατάχ», σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού.

Η επίθεση του στρατού έγινε δύο μέρες μετά το τέλος της τριήμερης σφαγής δεκάδων Παλαιστινίων από τα βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας και τον τραυματισμό εκατοντάδων στο πλαίσιο σύγκρουσης με την «Ισλαμική Τζιχάντ».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ναμπλούς, στη διάρκεια της οποίας έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους αγωνιστές και Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το ένα από τα τρία θύματα ήταν ο Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα, της ένοπλης πτέρυγας της «Φατάχ», του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Η σορός του Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι μεταφέρθηκε από 10 ένοπλους Παλαιστινίους στο νοσοκομείο Ραφίντια της Νάμπλους, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ανακοινώθηκε ότι δολοφονήθηκε στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στην Αϊν αλ Χίλουα στο νότιο Λίβανο ακόμη ένα στέλεχος της «Φατάχ». Πρόκειται για τον Σαΐντ Αλαεντίν που είχε βαθμό αξιωματικού στη «Φατάχ» και ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με τον λιβανέζικο στρατό. Επεσε νεκρός από πυρά αγνώστου, ο οποίος πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον του καθώς προσευχόταν στο σπίτι φίλου του στον καταυλισμό.

Στον Λίβανο ζουν ως σήμερα πάνω από 450.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε πολύ άσχημες συνθήκες, σε 12 καταυλισμούς, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στην Αϊν αλ Χίλουα, που είναι ο μεγαλύτερος και βρίσκεται κοντά στην πόλη Σάιντα.

Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, μετά τις φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αξιώνοντας ταυτόχρονα να σταματήσει η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα τους και Ισραήλ.

Η νέα προειδοποίηση της «Χεζμπολάχ»

Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ απηύθυνε χτες (για τρίτο συνεχόμενο μήνα) ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο φόντο των συνεχιζόμενων παζαριών για την επίλυση του θέματος με τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, όπου πιστεύεται πως υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια, Εϊμος Χοκστάιν, πως είναι πιθανή η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο Χασάν Νασράλα επανήλθε στο ζήτημα δηλώνοντας πως η «Χεζμπολάχ» «θα κόψει όποιο χέρι επιχειρήσει να αρπάξει» τον πλούτο του Λιβάνου.

Σε ομιλία που εκφώνησε με αφορμή σιιτική θρησκευτική γιορτή μπροστά σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του στη νότια Βηρυτό, ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ» κάλεσε τη χώρα να είναι έτοιμη «για όλες τις πιθανότητες», επαναλαμβάνοντας πως δεν θα γίνει ανεκτή ούτε η ιδέα για κλοπή του πλούτου του Λιβάνου.

Google+ Linkedin