«Έφυγε» η σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα

«Έφυγε» η σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 95 ετών, άφησε η σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα. Έδωσε μεγάλες ερμηνείες, όπως στο “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”. Συμμετείχε στην Αντίσταση, στη Ν.Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Πέμπτη στο Μάτι Αττικής.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Δάφνη Σκούρα, στις 15 Νοεμβρίου 1925, από πατέρα με καταγωγή από τη Στερεά Ελλάδα και Μικρασιάτισσα μητέρα, σπούδασε υποκριτική στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη και ακολούθως στο Εθνικό Θέατρο. Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της σκηνής, όπως τους: Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκη κ.ά.

Επίσης, πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε σύζυγος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της “Νεολαίας Λαμπράκη”. Παράλληλα, είχε σημαντική συμβολή στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και στην Κίνηση για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από την εποχή της Κατοχής, ενώ ξεχωριστή ήταν η προσφορά της στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.

Με τους Μ.Κατράκη και Μ.Λυγίζο ως τιμητική φρουρά στο φέρετρο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα.

«Από τα δεκατρία της βρέθηκε στον κόσμο του θεάτρου, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, και από τότε υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με ευγένεια και μοναδικό ήθος, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα και δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στα έργα «Βαθιές είναι οι ρίζες» και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Σε όλη της τη ζωή υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια, συμμετέχοντας στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη στη συνέχεια και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Είχε παντρευτεί το δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, διοικητή μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, κατά την διάρκεια της κατοχής, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Θα την θυμόμαστε πάντα για όλα όσα πρόσφερε στο λαό με την τέχνη και τη δράση της, αλλά και  για τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη της, που συμπυκνώνεται σε μια φράση της: «Μα δεν έκανα τίποτα. Έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι.»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη.»

Συλλυπητήρια και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι:

“Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε μια ηθοποιός που συνεργάστηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυρία Κατερίνα, μέχρι την Έλλη Λαμπέτη, τον Μάνο Κατράκη και τον Μίμη Φωτόπουλο.

Ακόμα υπήρξε αγωνίστρια πάντα υπέρ της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα ως μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της”.

Google+ Linkedin