Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Άλαν Πάρκερ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Άλαν Πάρκερ

Σκηνοθέτησε αριστουργήματα όπως το «Εξπρές του Μεσονυκτίου» και το εμβληματικό «The Wall» των Pink Floyd.

Ο παγκόσμιος κινηματογράφος είναι φτωχότερος καθώς ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Άλαν Πάρκερ έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 31 Ιουλίου.
Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Στην εκλεκτική φιλμογραφία του περιλαμβάνονται από μιούζικαλ όπως τα Fame, Pink Floyd – The Wall, The Commitments και Evita με την Μαντόνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο και δράματα όπως το θαυμάσιο Mississippi Burning και τα Come See the Paradise, Angela’s Ashes και Shoot the Moon, μέχρι μεταφυσικά θρίλερ όπως το Angel Heart «Δαιμονισμένος Αγγελος». Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το εξαιρετικό The Life of David Gale «Η ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ» το 2003 με τον Κέβιν Σπέισι και την Κέιτ Γουίνσελ.

Ο Άλαν Πάρκερ ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών της Μεγάλης Βρετανίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Κινηματογράφου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Βρετανός σκηνοθέτης έλαβε τον τίτλο του σερ το 2002.

Γεννημένος το 1944 στο Ίσλινγκτον (δημοτικό διαμέρισμα του Λονδίνου) απο εργατική οικογένεια στα 18 του άρχισε να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης ως copywriter αλλά γρήγορα τον κέρδισε το γράψιμο και η σκηνοθεσία διαφημίσεων.

Το 1974 σκηνοθέτησε την ταινία του BBC «The Evacuees», κερδίζοντας ένα βραβείο Bafta για σκηνοθεσία, το πρώτο από τα επτά βραβεία που έλαβε συνολικά από τη Βρετανική Ακαδημία.
Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο για την εξαιρετική συνεισφορά του στον βρετανικό κινηματογράφο. Ωστόσο, δεν τιμήθηκε ποτέ στα Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε υποψήφιος δύο φορές ως καλύτερος σκηνοθέτης.
Το 1979 για το Εξπρές του Μεσονυκτίου και μία δεκαετία αργότερα, το 1989 για την ταινία «Ο Μισισιπής Καίγεται».

 

Μία ακόμα δεκαετία αργότερα, το 1997 βρέθηκε υποψήφιος για την «Εβίτα» στις Χρυσές Σφαίρες αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει το βραβείο.

Ο Άλαν Πάρκερ ήταν παντρεμένος με την Λίζα Μόραν Πάρκερ και είχε πέντε παιδιά και επτά εγγόνια.

Με πληροφορίες του BBC

Google+ Linkedin