«Έφυγε» από τη ζωή ο Νίκος Αλέφαντος

«Έφυγε» από τη ζωή ο Νίκος Αλέφαντος

Ο πρώην προπονητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Νίκος Αλέφαντος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, αντιμετωπίζοντας το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας.Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια.

Το ιατρικό ανακοινωθέν:

“Ο Νίκος Αλέφαντος απεβίωσε σήμερα 23/6/2020 λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την υπόλοιπη υποστήριξη των θεράποντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όμως, όπως επιθυμούσε την οικεία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, την πολυαγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο οικογενειακός ιατρός,Παναγιώτης Χλωροκώστας”.

Ποδοσφαιρική πορεία…

Ο Νίκος Αλέφαντος από μικρός ασχολήθηκε με τι ποδόσφαιρο, αρχίζοντας την καριέρα του από τον Αστέρα Εξαρχείων. Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη φανέλα των ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακού, Ατρομήτου Πειραιώς, Ολυμπιακού Χαλκίδας, Παναιγιαλείου, Πανελευσινιακού και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Προπονητική πορεία…

Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Κάθισε στον πάγκο κορυφαίων ελληνικών ομάδων, με αποκορύφωμα για εκείνον τον Ολυμπιακό.Ο αγαπημένος «Αλέ» είχε τεράστια αγάπη για τον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρέτησε τρεις φορές ως προπονητής, με την τελευταία του παρουσία μάλιστα να μένει στην ιστορία. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το ξέσπασμά του on camera για τον διαιτητή Δούρο και την κόκκινη που δεν έδωσε στον Κυργιάκο για το χτύπημα στον Τζιοβάνι σε εκείνο το 2-2 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ντέρμπι ήταν το μεγάλο… παράπονο του Αλέφαντου, καθώς έλεγε πάντα πως η διαιτησία του Δούρου τον «κατέστρεψε» και του έκοψε την καριέρα στον Ολυμπιακό.

Πέρα από τους “ερυθρολεύκους”, πέρασε κι από τον πάγκο των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Δεύτερος Αλέφαντος δεν υπήρξε…

Τον Αλέφαντο τον συμπαθούσες, δεν τον συμπαθούσες, οφείλεις να παραδεχτείς ότι ήταν μοναδικός. Δεύτερος Αλέφαντος δεν υπήρξε.Η ζωή του ήταν ολόκληρη γύρω από το ποδόσφαιρο. Στα τερέν. Στις λάσπες, στους πάγκους. Έγραψε βιβλίο. Έγινε τραγούδι.

Οι ατάκες του έγιναν λαϊκό βίωμα και έμειναν στην ιστορία. Μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα στις λαϊκές μάζες. “Τα πάντα όλα”, “μάθε μπαλίτσα”, “αργοκαρούτα”, “αργός σαν γκαζοζέ”, “θα πέσουν και τα τσιμέντα”, “γελάνε και τα τσιμέντα”, “γελάει ο κόσμος”, “αυτός είναι για να σπάει μπετά”, “στούκας”, “κουβαρίστρα πολύ κοντός”, “Τιτίκα”!

Οι γνώσεις του για το ποδόσφαιρο ήταν ανεκτίμητες. Κι ας μπέρδευε τα ονόματα, τις θέσεις, τα ξενικά που μπήκαν στο σπορ τα τελευταία χρόνια ή που υπήρχαν από παλιά. Καταλάβαινε με τη μία το άθλημα μέσα στο οποίο μεγάλωσε και έζησε με ενέργεια, με κέφι, με πολύ γέλιο, αλλά και με πολλή γνώση.Κατανοούσε αμέσως την κάθε εξέλιξή του. Γιατί το ποδόσφαιρο ήταν η ίδια η ζωή του.

Η σχέση του άλλωστε με τον Σωκράτη Κόκκαλη

Η σχέση του Νίκου Αλέφαντου  με τον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν μοναδική και χωρίς υπερβολή ο «Αλέ» τον λάτρευε για όσα είχε προσφέρει στην αγαπημένη του ομάδα. Βέβαια και ο πρώην πρόεδρος των Πειραιωτών του είχε τρομερή συμπάθεια και τον εμπιστευόταν απόλυτα. Γι’ αυτό και του είχε δώσει τα ηνία της ομάδας, ενώ εκτός από προπονητή, κάποια εποχή τον είχε προσλάβει και ως κρυφό σκάουτερ. Μάλιστα, τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν πως του είχε δώσει κρυφή αποστολή να παρακολουθήσει παίκτη μέχρι και στην Λατινική Αμερική!

Εκτός από τον Κόκκαλη πάντως, ο Αλέφαντος είχε εξαιρετική σχέση και με κάποιους από τους κορυφαίους παίκτες που πέρασαν από τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα γενικότερα. Αξέχαστη έχει μείνει η ατάκα του Κριστιάν Καρεμπέ. «Ο άνθρωπος δείχνει ότι ξέρει πολύ μπάλα», είχε πει ο Γάλλος στις πρώτες μέρες του Αλέφαντου στο Ρέντη. Ο Τζιοβάνι από την πλευρά του δεν τον είχε πάρει με καλό μάτι, αλλά όταν είδε ότι ο κυρ Νίκος έφτιαχνε καθημερινά όλο και διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης για να μην βαριούνται οι παίκτες, έγινε στο τέλος… κολλητός του!

Το «αντίο» του Τζιοβάνι στον Νίκο Αλέφαντο: «Μεγάλος προπονητής»!

Ο Βραζιλιάνος «Μάγος» των φίλων του Ολυμπιακού, Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, αποχαιρετά τον πρώην προπονητή του, Νίκο Αλέφαντο, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο προπονητή»

Πιο συγκεκριμένα με ανάρτηση του στο Instagram αναφέρει: «Μεγάλος προπονητής που είχα. Νίκος Αλέφαντος. Θλίβομαι για τον θάνατο του. Μακάρι ο Ιησούς να παρηγορήσει τις καρδιές των φίλων και των οικείων του! Θα μας λείψεις»

Google+ Linkedin