Κάρλος Τέβες: Ο «Απάτσι» της Αργεντινής

Κάρλος Τέβες: Ο «Απάτσι» της Αργεντινής

Ο Τέβεζ γεννήθηκε ως Carlos Alberto Martínez στο Ciudadela της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και μεγάλωσε στην περιοχή Ejército de Los Andes, αλλιώς αποκαλούμενο “Fuerte Apache”. Εξού και το παρατσούκλι του, “El Apache”. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, καθώς δολοφονήθηκε όταν ο Καρλίτος ήταν 5 ετών. Υπέστη έγκαυμα τρίτου βαθμού και νοσηλεύτηκε στην εντατική όταν ήταν ακόμη μωρό. Ανέλαβαν να τον μεγαλώσουν οι θείοι του. Έπαιζε μπάλα στη γειτονιά του, συχνά υπό πυροβολισμούς. Ωστόσο, άρπαξε την ευκαιρία και κατάφερε να ξεχωρίσει όχι μόνο για το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, αλλά και για το ήθος του.

Στις πρώτες μέρες του, έπαιζε ποδόσφαιρο για σάντουιτς και κόκα κόλα

Με προβλήματα παρόμοια με αυτά μιας βραζιλιάνικης φαβέλας, ο Κάρλος έπρεπε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες στη βίαιη γειτονιά της Αργεντινής όπου μεγάλωνε. Είδε τον καλύτερό του φίλο να πεθαίνει και πέρασε από κάθε είδους ατυχίες, μέχρι που έφτασε στη Μπόκα.

Μετά την ένταξή του στην Boca Juniors, ο Tevez αρνήθηκε την ιδέα του συλλόγου να τον βοηθήσουν να βελτιωθεί “αισθητικά”, λέγοντας ότι οι ουλές που έφερε στο λαιμό ήταν κομμάτι της ταυτότητάς του στο παρελθόν και της ταυτότητάς του σήμερα.

«Μερικές φορές όταν παίζαμε ποδόσφαιρο, ξεκινούσαν πυροβολισμοί και οι σφαίρες άρχισαν να περνούν από δίπλα μας και κρυβόμασταν ή πέφταμε στο πάτωμα, αλλά μετά γελούσαμε. Δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε. Ήμασταν παιδιά. “

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο μικρός Τέβεζ άρχισε να παίζει μπάλα στο Club Santa Clara.

Κατά την ίδια περίοδο, ο Καρλίτος μπαίνει στο μάτι ενός σκάουτερ από την ομάδα του Club Atlético All Boys, ο οποίος και τον φέρνει στην ομάδα. Στα δεκαπέντε του, υιοθετήθηκε επίσημα από τον θείο του Segundo, από τον οποίο πήρε το επώνυμό του και μετακόμισε στην Boca Juniors.

Darío Coronel

Ίσως λίγη από την δόξα του, ο Κάρλος Τέβεζ, την οφείλει στον Darío Coronel. Ο Darío Coronel ήταν ο καλύτερος του φίλος όταν ήταν μικρός και κατά την εφηβεία. Τον φώναζαν «Cabañas» λόγω της ομοιότητάς του με τον πρώην Παραγουανό παίκτη της Μπόκα που έλαμψε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Roberto Cabañas.

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι ξεχώρισε πολύ περισσότερο από τον Tevez όταν έπαιζαν μαζί στις ομάδες All Boys, Villa Real και Santa Clara.

Και οι δύο γεννήθηκαν το 1984 και ήταν γείτονες στο Fuerte Apache. Πολλοί επιβεβαιώνουν ότι όταν έπαιξαν μαζί έκαναν «καταστροφές» στις βρετανικές ομάδες ποδοσφαίρου της Αργεντινής. O Cabañas ήταν αρχηγός και σκόρερ, με το 10 στην πλάτη του.

Στην ηλικία των 11 ετών, εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του. Πήγε στην Παραγουάη και πήρε μαζί της τους αδελφούς του. Ο Dario ήταν μόνος του και ζούσε με τον πατριό του, που ήταν εγκληματίας. Εκεί ο κόσμος του κατέρρευσε.

Στη συνέχεια πλησίασε το λεγόμενο “Back Street Boys” (BSB), μια συμμορία και ομάδα οπαδών του αμερικανικού ράπερ Vanilla Ice. Έκαναν διάφορα εγκλήματα και σχεδόν κανένα από αυτά τα παιδιά δεν επέζησε. Μερικά μέλη σκοτώθηκαν από την αστυνομία και άλλα από αντίπαλες συμμορίες. Λέγεται ότι απαριθμούσαν περίπου 24 μέλη. Από αυτά, τα 20 σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν.

Ο Νταρίο ήταν πιο πλήρης από τον Τεβέζ. Θα μπορούσε να έχει κάνει την σωστή επιλογή. Ήταν όμορφος, όμως και λίγο υπερόπτης. Αλλά το περιβάλλον του δεν ήταν το καλύτερο », αναφέρει ο Pino Hernández, συντονιστής  του συλλόγου εκείνη την εποχή.

Η συμμετοχή του στην συμμορία οδήγησε στο να μεταμορφωθεί τελείως η ζωή του. Ενώ ο «Apache» ξεχώριζε ήδη στο παιδικό της Boca.

Δοκίμασε την τύχη του στο Μπάνφιλντ, τους Αρχεντίνος Τζούνιορς και πάλι στην All Boys, αλλά καμία από τις προσπάθειες δεν πέτυχε.

Μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, ο 17χρονος Νταρίο αυτοκτόνησε στο ναό της γειτονιάς, για να μην πέσει στα χέρια των αστυνομικών. Ακριβώς την ίδια μέρα, επέστρεφε ο Κάρλος από το Τρινιντάντ-Τομπάγκο στο Μπουένος Άιρες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο των U17. Ο Τέβες πριν αποχωρήσει για το συγκεκριμένο τουρνουά, έδωσε τον λόγο του στον Νταρίο ότι θα του χάριζε τη φανέλα του από το πρώτο παιχνίδι του. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Στην Αργεντινή όπως και σε αρκετά μέρη του κόσμου, το ποδόσφαιρο είναι μία από τις λίγες δυνατότητες κοινωνικής ανάληψης.

Το Ντεμπούτο με τη φανέλα της Μπόκα

Το πρώτο του ντεμπούτο στην ομάδα χρονολογείται στις 21 Οκτωβρίου 2002, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ενάντια στην Talleres de Còrdoba. Το 2003, ο Tévez κέρδισε το πρωτάθλημα Apertura της Αργεντινής, το Libertadores Cup και το Intercontinental Cup. Ακολούθησε, το 2004, το Copa Sudamericana και – πάνω απ ‘όλα – το λατινοαμερικάνικο Balòn de Oro.

Δαφνοστεφανωμένος Τέβες στο ΟΑΚΑ

Εκείνη τη χρονιά, ο Τέβες έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συμβάλλοντας στην κατάκτηση του χρυσού μετάλλου από την Αργεντινή και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ του τουρνουά.

Ένας Αργεντίνος στην Αγγλία

Τον Δεκέμβριο του 2004, μετακόμισε στη Βραζιλία, στους Κορίνθιανς, που τον πλήρωσαν περίπου είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Αφού κέρδισε το πρωτάθλημα της Βραζιλίας το 2005, πωλείται – τον επόμενο χρόνο – στη West Ham, Φτάνοντας στα “Σφυριά” μαζί με τον συμπατριώτη του Javier Mascherano, τοποθετείται στην αριστερή πτέρυγα από τον προπονητή Alan Pardew, Μια θέση που περιορίζει σοβαρά την απόδοση του, σε σημείο που ο Alfio Basile – τεχνικός επίτροπος της εθνικής ομάδας της Αργεντινής – του προτείνει να φύγει από το κλαμπ του Λονδίνου.

Το πρώτο γκολ του Tévez με τη West Ham ήρθε τον Μάρτιο του 2007. Και μάλιστα στο τέλος του πρωταθλήματος, όταν η ομάδα το χρειάστηκε για τη σωτηρία της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Αργεντινός επιθετικός αγοράστηκε για μόλις κάτω από δεκατρία εκατομμύρια ευρώ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έκανε το ντεμπούτο του με τους Red Devils εναντίον του Πόρτσμουθ στις 15 Αυγούστου και στις 23 Σεπτεμβρίου σημείωσε το πρώτο του γκολ εναντίον της Τσέλσι.

Η σεζόν με τους Mancunians τελειώνει με εξαιρετικό τρόπο, με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ (34 εμφανίσεις και 14 γκολ) και του Champions League (εναντίον της Τσέλσι).Η επόμενη σεζόν οδήγησε τον Carlos Tévez να κερδίσει ξανά το πρωτάθλημα, εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Champions League η Μπαρτσελόνα αποδείχθηκε ισχυρότερη, νικώντας την United στον τελικό.

Στις 20 Ιουνίου 2009, ο Τέβες μετακόμισε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μάντσεστερ Σίτι

Το πρώτο του γκολ με τους Citizens φτάνει στις 27 Αυγούστου ενάντια στην Crystal Palace στο League Cup, ενώ στο πρωτάθλημα το πρώτο γκολ χρονολογείται στις 28 Σεπτεμβρίου, εναντίον της West Ham. Η σεζόν 2009/10 του δίνει επίσης ένα hat-trick εναντίον της Μπλάκμπερν Ρόβερς.

Μετά τα 29 συνολικά γκολ που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη σεζόν, το καλοκαίρι του 2010, ο Τέβεζ λαμβάνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον προπονητή της Σίτι, τον Ιταλό Roberto Mancini. Το 2011, ο Τέβεζ κέρδισε το Κύπελλο FA, που απέκτησε στον τελικό εναντίον της Στόουκ και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μια διαφωνία με τον Mancini τον οδήγησε να αποκλειστεί από την αρχική ομάδα. Ο Κάρλος επέστρεψε στο γήπεδο μόλις έξι μήνες αργότερα.

Στην Γιουβέντους

Τον Ιούνιο του 2013 αγοράστηκε έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γιουβέντους, με την οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο για τεσσεράμισι εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν συν μπόνους. Έκανε το ντεμπούτο του στον αγώνα της Supercoppa Italiana εναντίον της Λάτσιο, σημειώνοντας αμέσως γκολ. Ολοκληρώνει το πρωτάθλημα σημειώνοντας 19 γκολ στη Serie A, κερδίζοντας το Scudetto και το Ιταλικό Super Cup.

Το καλοκαίρι του 2014, αντιμετωπίζει την απογοήτευση του να μην κληθεί στην εθνική ομάδα της Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λαμβάνει την είδηση ​​ότι ο θετός πατέρας του, Segundo, απήχθη από μια ομάδα εγκληματιών στο El Palomar. Ευτυχώς απελευθερώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Τέβεζ τερμάτισε τη σεζόν 2014-2015 της Serie A με 20 γκολ, βοηθώντας τη Γιουβέντους στην τέταρτη συνεχόμενη κατάκτηση του Scudetto. Για τους μπιανκονέρι θα είναι πάντα ένας από τους πιο χαρισματικούς και θεαματικούς παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της “Μεγάλης Κυρίας”.

Η επιστροφή στην Αργεντινή

Στις 26 Ιουνίου 2015, ενώ εκπροσωπούσε την Αργεντινή στο Copa América, ο Τέβεζ επέστρεψε στην Boca Juniors για να συνεχίσει το όνειρό του να κερδίσει την αργεντίνικη Primera División. Τον Αύγουστο 2015, ο Κάρλος κατέλαβε την ένατη θέση για το βραβείο Καλύτερου Παίκτη της Ευρώπης Η επιστροφή του, είχε μεγάλο αντίκτυπο, σημειώνοντας 9 γκολ σε 15 αγώνες καθώς ολοκλήρωσε τη σεζόν του 2015 επιτυγχάνοντας να κερδίσει τελικά την Primera División και τον Copa Argentina. Έγινε δηλαδή ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κέρδισε δύο εγχώρια πρωταθλήματα και διπλά κυπέλλου σε ένα ημερολογιακό έτος. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015, ο Tevez ψηφίστηκε Footballer of the Year της Serie A (2014-2015).

Την επόμενη σεζόν θα δεχθεί σκληρή κριτική από τα μέσα της Αργεντινής για την αρνητική του απόδοση, μετά την ήττα 4-0 της Boca από την San Lorenzo στο Supercopa Argentina. Στις 20 Απριλίου 2016, ο Tέβεζ σημείωσε δύο γκολ στη νίκη 6-2 επί της Deportivo Cali, η οποία επέτρεψε στην Boca να ξεπεράσει τον όμιλο και να προχωρήσει στον γύρο των 16 του Copa Libertadores. Ωστόσο, η Μπόκα αποκλείστηκε συνολικά 5-3 από την Independiente στον ημιτελικό του Copa Libertadores, στις 14 Ιουλίου. Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Tevez σημείωσε γκολ με νίκη 4-2 στο Superclásico εναντίον της μεγάλης αντιπάλου της Μπόκα, της River Plate.

Επόμενος σταθμός: Σανγκάη

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ο Tevez υπέγραψε για την κινεζική ομάδα Shanghai Shenhua, με ετήσιο μισθό 41 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τον έκανε ποδοσφαιριστή με την υψηλότερη αμοιβή στον κόσμο (εκείνο το διάστημα). Ο ίδιος τότε θα δηλώσει:

“Μετά το τελευταίο μου παιχνίδι, δεν ανέφερα τίποτα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον μισθό μου στην Κίνα. Τα θέματα των μισθών δεν πρέπει να ειπωθούν σε όλους, είναι θέμα σεβασμού για τους συμπαίκτες μου. “

Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στη Σαγκάη, επικρίθηκε, λέγοντας του ότι ήταν υπέρβαρος και ανίκανος να παίξει. Ο Τέβεζ χαρακτήρισε τον χρόνο του στην Κίνα ως «διακοπές».

Η καρδιά του Τέβεζ χτυπάει δυνατά στο Λα Μπομπονέρα

Από τη σεζόν 2017-2018, ο Κάρλος Τέβεζ άρχισε να “αναπνέει” ξανά. Η επιστροφή του στην Μπόκα Τζούνιορς, δεν του έδωσε μόνο την ώθηση που ήθελε την καλή του γηπεδική απόδοση. Τον έκανε να ονειρεύεται ξανά, σαν τον μικρό Καρλίτο, την κατάκτηση του αργεντίνικου Primera Division. Στις 27 Ιανουαρίου 2018 παρουσιάζεται ξανά στο La Bombonera, στον αγώνα με το Club Atlético Colón για το Super League της Αργεντινής, τον ίδιο σύλλογο με τον οποίο έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Boca.

Το όνειρο του Καρλίτο για την κατάκτηση της Primera Division, ήρθε την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Στον τελευταίο γύρο η Ρίβερ Πλέιτ “αυτοκτονεί” αγωνιστικά (έφερε ισοπαλία 1-1 με την Ατλέτικο Τουκουμάν) και η Μπόκα κερδίζει την Χιμνάσια Λα Πλάτα (1-0), με γκολ του Τέβεζ στο ’72. Ο Κάρλος τρέχει και σκαρφαλώνει στα κάγκελα, γίνεται ένα με τους οπαδούς της Μπόκα και μετά δίνει το περιβόητο φιλί στον Μαραντόνα.

Στην Αργεντινή ο Κάρλος Τέβεζ κέρδισε τον τίτλο του πιο δημοφιλή ποδοσφαιριστή. Ο Αργεντινός αμυντικός Κάρλος Ζαμπαλέτα εξήγησε με τον πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει: «Στην Αργεντινή αγαπούν τον Τέβες επειδή ξέρουν από πού προέρχεται και πόσο σκληρά προσπάθησε για να εξελιχτεί σε έναν από τους καλύτερους. Ο Μέσι είναι ο πιο διάσημος στον κόσμο, αλλά στην πατρίδα μας πρώτα μάθαμε και αγαπήσαμε τον Τέβες»

Google+ Linkedin