Lockdown μέχρι τις 7 Δεκέμβρη και βλέπουμε…

Lockdown μέχρι τις 7 Δεκέμβρη και βλέπουμε…

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό», σημείωσε ο κ. Πέτσας, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας έφερε ως παράδειγμα περιοχές, που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος.

Η εικόνα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί προβληματισμό. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown και την επαναφορά στην όποια κανονικότητα ορίζει η πανδημία, στην κυβέρνηση συστήνουν υπομονή, στέλνοντας μήνυμα πιστής εφαρμογής των μέτρων από όλους. «Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», είπε ο κ. Πέτσας, με την επόμενη εβδομάδα να είναι κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις.

Προς το παρόν, σταθερό σημείο εκκίνησης φαίνεται να παραμένει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο μίτος θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, πριν περάσει στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ «κλειδί» θα είναι το σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά, που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει άμεση εποπτεία του επιδημιολογικού φορτίου στους μαθητές, σε σχέση με την κοινότητα.

Στη συνέχεια και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, ενώ εφόσον τα εστιατόρια σηκώσουν ρολά, αυτό θα γίνει με ισχυρά μέτρα προστασίας, όπως, για παράδειγμα, τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και η απουσία μουσικής και όρθιων πελατών.

Google+ Linkedin