John Lee Hooker : Μια θρυλική μορφή των μπλουζ

John Lee Hooker : Μια θρυλική μορφή των μπλουζ

Η κιθάρα μιας μεγάλης προσωπικότητας των μπλουζ, του Τζον Λι Χούκερ, σταμάτησε ν’ ακούγεται στις 21 Ιουνίου του 2001, όταν έφυγε από τη ζωή, στα 83 του χρόνια. Λίγες μέρες πριν έδινε συναυλίες. Ο Χούκερ γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 1917. Ξεχώριζε για το μουσικό του τρόπο, ο οποίος, παρόλο που βασιζόταν στον ήχο που είχε διαμορφωθεί στο Δέλτα του Μισισιπή, είχε τα δικά του στοιχεία. Ηχογράφησε πάνω από 200 τραγούδια.

Στις πρώτες του ηχογραφήσεις χρησιμοποίησε διάφορα ονόματα, όπως Τέξας Σλιμ, Τζον Λι Μπούκερ, Τζον Λι Κόκερ, Ντέλτα Τζον, Μπέρμιγχαμ Σαμ και Μπούγκι Μαν.

Έγινε διάσημος στη δεκαετία του ’60 με τα τραγούδια «Boom Boom»(1962) και «One Bourbon, One Scotch, One Beer» (1966), ενώ στήριξε με την παρουσία του τους Rolling Stones, που μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν πόσο επηρεάστηκαν απ’ αυτόν.
Την δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε στις ταινία «Οι Ατσίδες με τα Μπλε» («The Blues Brothers», 1980) και το 1989 επανήλθε στο προσκήνιο με τον δίσκο «The Healer», σε συνεργασία με καλλιτέχνες, όπως ο Κάρλος Σαντάνα, η Μπόνι Ράιτ, ο Ρόμπερτ Γκρέι και ο Τζορτζ Θόρογκουντ. Το ντουέτο του με την Μπόνι Ράιτ στο τραγούδι «Ι’m in the Mood» απέσπασε βραβείο Γκράμι, το πρώτο για τον καλλιτέχνη. Ακολούθησαν Γκράμι για τον δίσκου του «Chill Out» (1995) και δύο ακόμη το 1998 για τον δίσκο του «Don’t Look Back» και για το ντουέτο του με τον Βαν Μόρισον στο ομώνυμο κομμάτι. Το 2000 τιμήθηκε με Γκράμι για το σύνολο του έργου του. Η επανέκδοση του «Boom Boom» το 1992 σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από αυτή του 1962, όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Μέσα από ένα πρωτόγονο τρόπο παιξίματος και προβάλλοντας περισσότερο την εκφραστική φωνή του, ανέπτυξε ένα αυθεντικό ύφος, αμέσως αναγνωρίσιμο από τις πρώτες νότες των τραγουδιών του. Η μουσική του συχνά ταυτίζεται με το λεγόμενο talkin’ blues, δηλαδή το μπλουζ που χαρακτηρίζεται από ρυθμική ομιλία, ελεύθερη μελωδία και αυστηρό ρυθμό.

Ο Τζον Λι Χούκερ ήταν ένα από τα 11 παιδιά μιας εργατικής οικογένειας. Όταν ζούσε στο Ντιτρόιτ δούλευε σε εργοστάσιο αυτοκινήτων και τα βράδια έπαιζε μουσική.

Τα κομμάτια του έχουν διασκευαστεί από σημαντικούς καλλιτέχνες κυρίως της ροκ μουσικής (Led Zeppelin, The Doors κ.α).

John Lee Hooker και Carlos Santana

Το βιογραφικό του Τζον Λι Χούκερ  με δικά του λόγια:

«Μισούσα το σχολείο. Το σχολείο ήταν στην καρδιά μου. Ποτέ δεν έμαθα να διαβάζω ή να γράφω. Δεν ήθελα. Ο Θεός μού έμαθε τον τρόπο.
Είμαι έξυπνος άνθρωπος και τα πιάνω αμέσως. Έχω το βιβλίο που μου έδωσε ο Θεός: τη γνώση και την ανθρωπιά, ν’ αγαπώ τους ανθρώπους και τη μουσική μου. Δεν με έφερε το διάβασμα εδώ που είμαι σήμερα, αλλά η κιθάρα μου».
John Lee Hooker

Google+ Linkedin