Eξετάζεται επιστροφή της μάσκας μετά τη μεγάλη διασπορά της Covid-19

Eξετάζεται επιστροφή της μάσκας μετά τη μεγάλη διασπορά της Covid-19

Μεγάλη η διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα, στο πλαίσιο του έκτου κύματος της πανδημίας το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα οδηγώντας μέχρι και σε 30.000 κρούσματα με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση των «σκληρών» δεικτών των θανάτων και των διασωληνώσεων, που ξεπέρασαν χθες τις 100 για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, όπου ειπώθηκαν όσα ξέραμε ήδη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το ενδεχόμενο για επαναφορά του μέτρου της μάσκας, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει την ανάγκη της χρήσης μάσκας, έστω σε αεροπλάνα και πλοία, καθώς το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα προστασίας και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές επιπολαιότητα της κυβέρνησης για πρόωρη «λήξη» της πανδημίας.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δήλωσε πως οι μάσκες μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές και επεσήμανε πως η σύσταση παραμένει όλο αυτό το διάστημα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών» ανέφερε.

«Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα» υποστήριξε και αναφέρθηκε επίσης η αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους νοσήσαντες.

Σχολιάζοντας την μεγάλη αύξηση των μολύνσεων στην Αττική και άλλες περιοχές αλλά και την αύξηση των διασωληνωμένων, ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τόνισε χθες πως τα νούμερα επιβεβαιώνουν ένα μόνο ποσοστό της πραγματικότητας και απεύθυνε έκκληση «να μην πληρώσουμε σε ζωές την καλή πορεία του τουρισμού».

«Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία και ο ιός δείχνει τη δυναμική του με μία παραλλαγή, την Ο5, που χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό» είπε ο κ. Καπραβέλος και επανέλαβε πως ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση του υποχρεωτικού μέτρου της χρήσης μάσκας.

Google+ Linkedin