«Buchette del Vino» : Μια παράδοση από την εποχή της μαύρης πανώλης αναβιώνει στην Ιταλία
Τα «buchette del vino » (ελληνιστί : τα παράθυρα κρασιού), ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο που εμφανίστηκε κατά τα χρόνια της βουβωνικής πανώλης, ανοίγουν ξανά στην Τοσκάνη.
Πριν από αιώνες, η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος», πέρασε από την Ευρώπη, με θύματα το 1/3 του πληθυσμού της. Προερχόμενη από την Ασία, η βουβωνική πανώλη έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και εξαπλώθηκε από εκεί στον βορρά.
Τα «buchette del vino» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους. Μικρά ανοίγματα στους τοίχους των οινοποιείων και των καταστημάτων μέσα από τα οποία οι έμποροι εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας.
Τα παράθυρα του κρασιού «εγκαινιάστηκαν» για πρώτη φορά γύρω στο 1600 αλλά έμειναν αναξιοποίητα για αιώνες μετά το πέρας της πανώλης, μέχρι εφέτος.
Σίγουρα η αναβίωση παραδόσεων από την καταστροφική περίοδο της μαύρης πανώλης προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, ωστόσο το συγκεκριμένο έθιμο φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση αρκετών Ιταλών.