Bloomberg: Τα σχέδια των δανειστών για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος
Το μέλλον της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος ίσως να μη διαφέρει και πολύ από την πρότερη περίοδο, καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις, σύμφωνα με εσωτερικό memo που κυκλοφόρησε μεταξύ των δανειστών, το οποίο επικαλείται το B loomberg.
Το έγγραφο αυτό προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις των δημοσιονομικών της χώρας από ελεγκτές που θα αντιπροσωπεύουν τον ESM, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το όποιο περιθώριο διαμόρφωσης πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα περιορίζεται από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων θα προστατεύονται, σύμφωνα με το έγγραφο, που βρέθηκε στην κατοχή του Bloomberg.
Η Ελλάδα θα χρειάζεται επίσης να διατηρεί πλεόνασμα προ πληρωμών τόκων που θα αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ και να μη συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι «μετρήσιμες» και «ξεκάθαρα προσδιορισμένες» δεσμεύσεις περιλαμβάνουν συνολικές δαπάνες στα νοσοκομεία στο 30% κ.α.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι δανειστές εμφανίζονται να φοβούνται επιστροφή στις «παλιές συνήθειες» που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, και το «καρότο» που προσφέρεται για αυτή την κατάσταση «ενισχυμένης εποπτείας» θα είναι ετήσιες εκταμιεύσεις από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων τους και την κατάργηση επιτοκίου κάποιων δανείων. Οι εκταμιεύσεις, σύμφωνα με το έγγραφο, θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα σε ίσες ετήσιες δόσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο κάθε έτους, ή θα μπορούσαν να γίνονται σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο.
Επίσης, στη μακρά λίστα των δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνονται πωλήσεις και ενοικιάσεις κρατικής περιουσίας, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τον ΔΕΣΦΑ μέχρι τα ΕΛΠΕ ως τα μέσα του 2019, την Εγνατία Οδό και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι τα τέλη του 2019.
Επιπρόσθετα, οι δανειστές «ποντάρουν» στην απειλή της αύξησης των αποδόσεων ομολόγων, που θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση στις χρηματαγορές εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η «ενισχυμένη εποπτεία», ως εκ τούτου, μπορεί να «επιφέρει αξιοπιστία προς τους εταίρους και τις αγορές εξίσου», σύμφωνα με το έγγραφο.