Τάκης Θεοδωρικάκος Vs Σύριζα…και στη μέση ο ΦιλόΔημος !

…….Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» !

«Η αλήθεια για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ενοχλητική για την αξιωματική αντιπολίτευση», αναφέρεται σε νέα ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών,Τάκη Θεοδωρικάκου, που απαντά στην ανοιχτή επιστολή των Σκουρλέτη – Χαρίτση.

«Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι είχε διασφαλισμένους πόρους 134 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η δανειακή σύμβαση λήγει στις 31/12/19. Και μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι αυτήν την ημερομηνία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών.

«Έναντι αυτού του ποσού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, έργα προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ.

Αυτές ήταν υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην προσπάθειά της να αποφύγει τη συντριβή.

Πίστευε ότι η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί.

………………………………………………Προεκλογικές υποσχέσεις

Υπολόγιζε ότι λόγω της κακής κατάστασης στην οποία είχε φέρει τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, κανείς δεν θα διαπίστωνε την έλλειψη πραγματικής χρηματοδότησης για τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, γιατί απλούστατα δεν θα υλοποιούνταν ως τις εκλογές.

Όλα αυτά είναι πλέον γεγονότα.

Και επιπροσθέτως, αφού κατά τη λογική των κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση τα χρήματα για τα επιπλέον έργα θα μπορούσαν να διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι μέσω της δανειακής σύμβασης της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Γιατί δεν χρηματοδοτούσαν αυτό το πρόγραμμα απ’ ευθείας από το ΠΔΕ, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ;

Η προηγούμενη κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη απέναντι στους Δήμους και την ελληνική κοινωνία.

………………………………………………Διασφάλιση των πραγματικών έργων

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να διασφαλιστούν πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα και υπεύθυνο και σοβαρό προγραμματισμό.

Οι δήμοι δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς θα διασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων αλλά και η ένταξη νέων έργων στο νέο Πρόγραμμα που ξεκινά στις αρχές του 2020. Ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ».

……………………………………………..Η επιστολή Σκουρλέτη-Χαρίτση

Προηγήθηκε η ανοιχτή επιστολής του Πάνου Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση προς τους δημάρχους της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, ο “Φιλόδημος» προβλέπει «επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο, ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αρχικού ύψους 134 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπει την αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή από πόρους του Κεντρικού Κράτους χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων.

Ως εκ τούτου, συνεχίζουν, το ποσό των 134 εκ. ευρώ του δανείου από την ΕΤΕπ που εμφανίζεται δεν αποτελεί «ταβάνι σε καμία περίπτωση». Αντίθετα, αποτελεί «εγγύηση» της ΕΤΕπ ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους Δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί το δάνειο. Με αντίστοιχο τρόπο έχει λειτουργήσει δάνειο-πλαίσιο που είχαν συνάψει διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για έργα του ΕΣΠΑ», επισημαίνουν οι πρώην υπουργοί, προσθέτοντας ότι «τα διαθέσιμα του ΤΠΔ (που είναι πολλαπλάσια των αναγκών του προγράμματος) και τα δάνεια της ΕΤΕπ χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι επιταχυντές της διαδικασίας και ότι ο μηχανισμός αποπληρωμής του προγράμματος δεν καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του δανείου της ΕΤΕπ».

Google+ Linkedin