9 Νοεμβρίου || Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

9 Νοεμβρίου || Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού (International Day Against Fascism and Antisemitism) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων, όπως έμεινε στην ιστορία, ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού.

«Νύχτα των Κρυστάλλων »

Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Εκείνη τη νύχτα , γύρω στους εκατό Εβραίους έχασαν τη ζωή τους, 26.000 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 200 συναγωγές πυρπολήθηκαν και 7.000 εβραϊκά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η τραγική αυτή νύχτα κλιμάκωσε το διωγμό των Εβραίων από τους ναζί , ο οποίος είχε αρχίσει με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, προκαλώντας την έξοδο πολλών Εβραίων από τη Γερμανία . Ηταν η πρώτη συντονισμένη επίθεση εναντίον των Εβραίων, για την οποία οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δώσει την εντολή.

Αφορμή – δικαιολογία για το πογκρόμ ο φόνος Γερμανού διπλωμάτη στο Παρίσι από Εβραίο δύο μέρες πριν. Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα «ενορχηστρώθηκαν» από τη ναζιστική κυβέρνηση.

Η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοέμβρη του 1938 είναι μια από τις πιο φρικτές και επονείδιστες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας . Και ήταν μόνον ο πρόδρομος αυτού που επρόκειτο να συμβεί. Ωστόσο και μόνον τα γεγονότα της νύχτας αυτής έδωσαν τέτοιο χαστούκι στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, που θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν αυτή την ημερομηνία ξανά και ξανά.

Google+ Linkedin