5G: O ιός του ιού…

5G: O ιός του ιού…

Δεν είναι μονάχα οι υλικοί ιοί που μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα, σχηματίζοντας αποικίες μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων. Εξίσου, αν όχι περισσότερο μεταδοτικές, είναι και οι φήμες, οι πληροφορίες και οι θεωρίες συνωμοσίας παντός είδους. Ειδικά αυτή την εποχή, με δισεκατομμύρια ανθρώπους εγκλωβισμένους στα σπίτια τους, φοβισμένους από μια πανδημία που δεν ξέρουμε πότε και πώς θα κατανικήσουμε και βομβαρδισμένους από αλλεπάλληλα κύματα πληροφοριών, που ακόμα και κάποιος ειδικός θα δυσκολευόταν να επεξεργαστεί και να ελέγξει.

Σε αυτό το ομολογουμένως ζοφερό περιβάλλον, μια νέα θεωρία έκανε την εμφάνισή της αρχικά στα social media και μέσα σε ελάχιστο χρόνο απέκτησε υπόσταση και βάρος: το 5G ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού και την πανδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Κυνηγώντας ανεμόμυλους…

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μία θεωρία συνωμοσίας, αλλά για πολλές. Κάποιες συσχετίζουν ευθέως τα δίκτυα 5G με τη δημιουργία του SARS-CoV-2 ή συμπτώματα της λοίμωξης. Οι πιο τραβηγμένες αναφέρουν ότι ο ιός μεταφέρεται μέσα από τα δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μπαράζ επιθέσεων σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πολλές φορές μάλιστα τεχνολογίας 4G, αφού λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που δεν έχουν καν αναπτυχθεί τα νέα δίκτυα.
Μόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 20 ιστοί κινητής τηλεφωνίας έχουν βανδαλιστεί ή πυρποληθεί.Στην Κύπρο, αντίστοιχα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούσε στη Λεμεσό επί είκοσι χρόνια, πιστεύοντας ότι καίνε κεραία 5G!

Η φήμη στην υπηρεσία της ατομικής ανευθυνότητας

«Ολες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση θα ήταν ανάξιες σχολιασμού, αν δεν υπέκρυπταν έναν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία: Είναι επικίνδυνο να υιοθετήσει κάποιος την άποψη ότι η ακτινοβολία του 5G είναι υπεύθυνη για τη διάδοση του ιού και όχι η ανθρώπινη επαφή. Οι οπαδοί αυτών των θεωριών μπορεί να μην κρατούν τα μέτρα της απόστασης και της αποφυγής συνωστισμού κι έτσι να γίνονται εν δυνάμει επικίνδυνοι για τη διασπορά της νόσου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα δίκτυα 5G δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο για τη διάδοση του ιού και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και την υγιεινή των χεριών και όχι στις θεωρίες συνωμοσίας….»

«Μα, είναι φυσικό επακόλουθο ο ιός να διασπείρεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς αυτές διαθέτουν και αναπτυγμένο δίκτυο 5G», εξηγεί. Προσθέτει, δε, ότι ο ιός θερίζει ακόμα και σε περιοχές όπου ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί δίκτυα 5G, οπότε κάθε σύνδεση είναι παντελώς αβάσιμη. Πράγματι, το Ιράν, μία από τις χώρες που επλήγη με μεγάλη σφοδρότητα από τον νέο κορονοϊό και μετρά περίπου 4.700 νεκρούς, μόλις ολοκλήρωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του 5G και η τεχνολογία θα αναπτυχθεί αργότερα μέσα στο 2020.

Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημειώνει τα εξής: «Είναι απίθανο η τεχνολογία 5G να προκαλεί κατ’ ελάχιστον την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Οι συχνότητες λειτουργίας 5G χρησιμοποιούνται από πολλές συσκευές, για παράδειγμα τους φούρνους μικροκυμάτων και τους πομπούς Wi-Fi, εδώ και πολλά χρόνια. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, θα το είχαμε εντοπίσει καιρό τώρα.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι συχνότητες 5G δεν διαπερνούν τον φραγμό του δέρματος κι επομένως είναι αδύνατο από βιολογικής απόψεως να υπάρξει συσχέτιση με τον ιό. Τέλος, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά από εκτεταμένες έρευνες ότι δεν έχουν αποδειχθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία από την κινητή τηλεφωνία συνολικά».

Τελικά τι ισχύει?

Προφανώς, το να αποδεχθούμε τη λαϊκή ρήση, “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά” , είναι μια επικύνδυνη και άκρως αντί-επιστημονική υπεραπλούστευση. Οπότε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η επιστημονική κοινότητα, το 5G δεν έχει ουδεμία ευθύνη για την δημιουργία του κορονοιού. Παρ’όλα αυτά, και καθώς προχωράει και η πιλοτική υλοποίηση δικτύων 5G στην χώρα (ως ώρας λειτουργεί σε Τρίκαλα και Καλαμάτα πιλοτικά), μένει να δούμε αν υπάρχει κάποια άλλη σύνδεση μεταξύ 5G και μέτα-κορονοιού εποχή, κυρίως απο πλευράς οικονομίας. Αλλά αυτό θα μας απασχολήσει αργότερα.Προς το παρών, μένουμε ψύχραιμοι, διασταυρώνουμε τις πηγές μας, και δεν την πατάμε με μαζικές εστίες παραπληροφόρησης….

25/5/2020

….Β.Δ.

Google+ Linkedin