Αυτοαπασχολούμενοι και Μισθωτοί Δικηγόροι : Έλεος κύριοι! Ακόμα και η αμετροέπεια έχει όρια! Τέρμα πια στην κοροϊδία!

…….

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ & ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

…………………………………………………………………..ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

…………………………………………………………………………………………………..//////////////.26 Μαρτίου 2020

Ο  ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ 800€, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΠΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Σαν ‘‘απατημένη σύζυγος’’, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων διαμαρτύρεται με την χθεσινή απόφασή της, για την εξαίρεση των δικηγόρων από την αποζημίωση των 800€ ως στοιχειώδες μέτρο στήριξης σε επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού. ‘‘Βγαίνει παραπονούμενη’’ γιατί «το δικηγορικό σώμα διαχρονικά επιδεικνύει την κοινωνική του ευαισθησία» και «η εξαίρεσή του από μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό, αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, καθώς και θεσμικό»! Εξανίσταται για «την αδικαιολόγητη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης» και απειλεί, ανάμεσα στα άλλα, με παραιτήσεις Προέδρων και μελών των ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων, καθώς «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει επαρκή εξήγηση για την διαφαινόμενη αιφνίδια αλλαγή της στάσης της»! Στο ίδιο κλίμα, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας έστειλε σήμερα ανοιχτή επιστολή στα e-mail μας, υποσχόμενος τη συνέχιση του αγώνα!

Τέτοια αποφασιστικότητα!!! Τέτοια αγωνιστική διάθεση!!!

Τώρα είμαστε σίγουροι ότι τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων θα εισακουστούν και θα ικανοποιηθούν…

Γι’ αυτή τη ‘‘σιγουριά’’, άλλωστε, φρόντισε να μας παράσχει εγγυήσεις ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, κ. Σοφός, ο οποίος σε βραδινή του τηλεοπτική εμφάνιση μετά από λίγες ώρες, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους… Εκτίμησε ότι η ανακοίνωση της Συντονιστικής ήταν «άστοχη και βιαστική»… Συνέστησε «ψυχραιμία», αφού οι δικηγόροι είναι «κλάδος επιστημόνων που τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της κυβέρνησης»… Έδωσε νέες διαβεβαιώσεις για το νέο πακέτο μέτρων του Απριλίου και για τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητάς» μας…

Για να μην το αδικούμε, βέβαια, του το αναγνωρίζουμε: Έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του και κατάφερε να μας μπερδέψει! Προς στιγμή νομίζαμε πράγματι ότι ακούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο! Και φυσικά, οι εξηγήσεις του (που ζητά η Συντονιστική;!) ήταν απόλυτα επαρκείς! Οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν στην περίοδο που «δεν είχε στενέψει η δυνατότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων»… Γι’ αυτό και τώρα, πρέπει να δοθεί σ’ αυτές προτεραιότητα! Άλλωστε, ‘‘μην είμαστε και πλεονέκτες’’, το μέτρο με την «αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ασκεί τεράστιο δημοσιονομικό βάρος στον προϋπολογισμό, ύψους 6 δις μηνιαίως»! Οι λύσεις είναι απλές: Στο παρόν, τηλεδιασκέψεις των δικαστηρίων · στο μέλλον, διαμεσολάβηση και διαιτησία! Και στο «τραπέζι» βέβαια και η πρόταση -από άλλους συμβούλους του ΔΣΑ- για «προσωρινή» -αλλά το καλύτερο μόνιμη!- παράταση του δικαστικού έτους μέχρι τέλους Ιουλίου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και μετά τις 3 μμ., ως τη νέα μεγάλη συνδικαλιστική διεκδίκηση του κλάδου!  

Έλεος κύριοι! Ακόμα και η αμετροέπεια έχει όρια! Τέρμα πια στην κοροϊδία!

Το ‘’δικηγορικό σώμα’’ δεν είναι ενιαίο! Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα οι αυτοαπασχολούμενοι, ασκούμενοι και μισθωτοί-«συνεργάτες» που περιμένουμε τα 800€ για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, με τους μεγαλοδικηγόρους, εργοδότες και ιδιοκτήτες των δικηγορικών εταιρειών που δε σταματούν να μετρούν τα κέρδη τους!

Οι μεν έχουμε σήμερα εισόδημα κυριολεκτικά ΜΗΔΕΝ! 

Οι δε προσαρμόζουν επικερδώς τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, λαμβάνοντας επιχορηγήσεις και αξιοποιώντας τα εργαλεία με τα οποία τους εξόπλισε η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ, δηλαδή επιβάλλοντας στους εργαζόμενους αναστολές συμβάσεων, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδεις άνευ αποδοχών κ.ά. 

Και για να εξηγούμαστε κ. Αντιπρόεδρε: Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είμαστε επιχειρηματίες που περιμένουν το ΕΣΠΑ! Οι μισθωτοί ξέρουμε πολύ καλά ότι ούτε ως εργαζόμενοι θα λάβουμε την ειδική αποζημίωση των 800€, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες αρνούνται να μας αναγνωρίσουν ακόμα και την υπαγωγή στο καθεστώς «με μπλοκάκι» (οι περισσότεροι έχουμε δεκάδες γραμμάτια στο όνομα των εντολέων του αφεντικού…). Αλλού λοιπόν τα ψέματα και η κοροϊδία… έχουν κοντά ποδάρια!

Και για πείτε μας κ. Αντιπρόεδρε: Τί έγιναν τα 6 δις που πιστώνονται μηνιαία στον προϋπολογισμό από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μας υποχρεώσεις;! Μήπως πήγαν στο δημόσιο σύστημα υγείας που παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις; Μήπως διατέθηκαν για προσλήψεις γιατρών και νοσοκόμων και για κατασκευή νέων νοσοκομείων, κλινών ΜΕΘ, Κέντρων Υγείας; Μήπως έγιναν μάσκες, γάντια και φόρμες για τους υγειονομικούς για την προστασία τους σε έκτακτες συνθήκες όπως η σημερινή πανδημία; Μήπως κατευθύνθηκαν στην επιστημονική έρευνα για νέα αντιδραστήρια και εργαστήρια για την αντιμετώπιση επιδημιών; 

Για να σας βοηθήσουμε κ. Αντιπρόεδρε: Η απάντηση βρίσκεται στην από 23.3.2020 απόφαση του Υπουργού Υγείας της «πρωτοπόρας» κυβέρνησης σας που δίνει δώρο 30.000.000€ «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου…». Την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους και οι υγειονομικοί δίνουν τιτάνιο αγώνα για τη σωτηρία της ζωής, απροστάτευτοι και με κίνδυνο της δικής τους ζωής… ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ για κάθε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 75 – 85 ευρώ!   

Απαιτούμε: ΤΩΡΑ Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές – εργαστήρια.

Διεκδικούμε να δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.

Προχωράμε σε παράσταση-διάβημα διαμαρτυρίας, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες από τους άλλους επιστημονικούς κλάδους (μηχανικοί, λογιστές κ.ά.), με τους εκλεγμένους στα Δ.Σ. των αντίστοιχων φορέων, στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Google+ Linkedin