11 Ιουνίου 2013 : Το “μαύρο της ΕΡΤ”

11 Ιουνίου 2013 : Το “μαύρο της ΕΡΤ”

Ήταν 11 Ιουνίου 2013, όταν η τότε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ  έριξε μαύρο στην ΕΡΤ. Ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωνε αυταρχικά και με κυνικό τρόπο πως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοί της θα απολύονταν χαρακτηρίζοντας την ως ένα «καταφύγιο των αποβλήτων».

Εκείνο το βράδυ έπεσε μαύρο όχι μόνο στις οθόνες μας και στις οικογένειες των εργαζομένων, αλλά στην ίδια την Δημοκρατία και στην Ελευθερία.

Ένα μαύρο που σόκαρε όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλη την Ευρώπη, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιβεβαιώνει ότι «το ολοσχερές κλείσιμο ενός οργανισμού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ)» και την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) να ανακοινώνει την «βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης» καλώντας  τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση.

Από εκείνο το βράδυ το βελγικό κανάλι Télé Bruxelles (νυν BX1) μετέδιδε το λογότυπο της ΕΡΤ και από κάτω τη λέξη “Solidarité” που σημαίνει “Αλληλεγγύη” θέλοντας να εκφράσει τη διεθνή κατακραυγή. Από εκείνη τη στιγμή [φούσκωσε ένα τεράστιο ποτάμι αλληλεγγύης που παρά την τρομοκρατία, την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο, τις προσαγωγές κράτησε δυνατούς τους εργαζόμενους, τις συχνότητες όσο δυνατόν ανοιχτές και το αίτημα για Ελευθερία του Λόγου και Δημοκρατία πιο επιτακτικό από ποτέ.

Στις 28 Απριλίου του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σχετικό νομοσχέδιο όρισε την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση και την επαναφορά των 2.500 εργαζομένων.

Google+ Linkedin