10 Ιουλίου 1962 : Εκτοξεύεται ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο «Τέλσταρ – 1»

10 Ιουλίου 1962 : Εκτοξεύεται ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο «Τέλσταρ – 1»

Στις 10 Ιουλίου του 1962  εκτοξεύεται ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο «Τέλσταρ – 1» (“Telstar – 1” ) με πύραυλο τύπου «Δέλτα». Zύγιζε 63,4 κιλά, είχε διάμετρο 90 εκατοστά και έκανε αναμετάδοση των κυμάτων, που δεχόταν από τη Γη, αφού πρώτα τα ενίσχυε. Το απόγειό του ήταν 5.600 χλμ. και αναμετέδιδε προγράμματα τηλεόρασης, τηλεφωνήματα και τηλεομοιοτυπίες. Οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες του αναμεταδίδονταν από τις ΗΠΑ προς τις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις. Ο δορυφόρος αυτός δεν κατόρθωσε να επιζήσει στα πλήγματα που δεχόταν από τα ενεργειακά σωματίδια του Διαστήματος και έπαψε να λειτουργεί, στις 21.2.1963.

Ως κύρια αιτία αποδόθηκε το γεγονός ότι μια μέρα νωρίτερα από την εκτόξευση, οι ΗΠΑ έκαναν δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου σε ύψος 400 χλμ. πάνω από το νησί Johnston του Ειρηνικού ωκεανού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η ακτινοβολία – Χ, από την έκρηξη, να ιονίσει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν η υπερσυσσώρευση ηλεκτρονίων στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Έτσι ο “Telstar” δεν άντεξε την ισχυρή αυτή ακτινοβολία. Μέσα στους επόμενους μήνες, συνολικά 7 δορυφόροι «έσβησαν» με τον ίδιο τρόπο σε μια εποχή, που η εκτόξευση ενός δορυφόρου εθεωρείτο μεγάλο επίτευγμα.

Ο  Telstar 1 ήταν καρπός της συνεργασίας της AT&T με τις Bell Telephone Laboratories και NASA, το βρετανικό Γενικό Ταχυδρομείο (General Post Office) και το γαλλικό εθνικό γραφείο ταχυδρομείου, τηλεγραφημάτων και τηλεπικοινωνιών(PTT).

Google+ Linkedin