Φιλιούνται-αγκαλιάζονται μετά την «ιστορική συνεδρίαση» του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου !

Ομόφωνα – χωρίς να «στηθεί» κάλπη – εγκρίθηκε το απόγευμα της Δευτέρας,απ’ τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ), ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Έτσι ξεπεράστηκε και το μοναδικό πολιτικό εμπόδιο στο ντηλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή, για την τύχη του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

         Ικανοποιημένος ο γενειοφόρος “σοφός” της περιφέρειας!!

«Ιστορική απόφαση» χαρακτήρισε ο Πέτρος Τατούλης την ομόφωνη έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ,από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε,την Τρίτη 19 Ιούλη. Ο γενειοφόρος “σοφός” της περιφέρειας σημείωσε ότι «η ομόφωνη έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ,από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θωρακίζει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και ανοίγει το δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».

Η «ιστορική συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ», όπως την χαρακτήρισαν οι περισσότεροι από τους δημάρχους που παραβρέθηκαν  στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης, ξεκίνησε με παρουσίαση του ΠΕΣΔΑ από το μελετητή, ο οποίος αφού ενσωμάτωσε τις «αναγκαίες αλλαγές» που είχαν προτάξει τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας,ανοίγει το δρόμο για την οριστική υπογραφή της σύμβασης με ΣΔΙΤ

Σύμφωνα με το «ψηφισμένο πρότζεκτ» του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ΠΕΣΔΑ περιγράφει με σαφήνεια πως το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων θα έχει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων  και δυο σταθμούς μεταφόρτωσης,ενώ αφήνει επιχειρηματικό χώρο και στην λεγόμενη «αποκεντρωμένη διαχείριση» με «δημοτική αυτονομία και πρωτοβουλία»… βάζοντας από την «πίσω» πόρτα τις «δημοτικές»  Κοιν.Σ.Επ.  πολιτικών φίλων και κολλητών !

Πιο συγκεκριμένα:

  • Θα υπάρξει η «Μεταβατική Περίοδος».Εδώ θα δημιουργηθούν μονάδες εγκατάστασης-επεξεργασίας σύμμεικτων, ώστε να υπάρξει μείωση ποσότητας και δεματοποίηση.
  • Θα προχωρήσει η «Μόνιμη Εγκατάσταση«, όπου θα διατηρηθούν τυχόν τοπικές μονάδες που ήδη υπάρχουν, ενώ θα μπορούν οι Δήμοι να ασχοληθούν και με την «μηχανική διαλογή», την κομποστοποίηση για τα βιοαπόβλητα, ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει σε «κεντρική διαχείριση» για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πέρα απ’ όλα αυτά,που εξελίχθηκαν,το απόγευμα της Δευτέρας,ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Περιφερειακής Αρχής,αφού αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν και απ’ τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και φυσικά απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα κληθεί να αποφασίσει για τα ζητήματα της χωροθέτησης,των χρηματοδοτήσεων, των αποκαταστάσεων των χωματερών και των λοιπών εγκρίσεων (π.χ. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.λ.π.) που θα χρειαστούν.

Να σημειώσουμε ότι,με βάση τα όσα ισχύουν έως σήμερα,οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ έχουν να κάνουν με κεντρικές εγκαταστάσεις και όχι με τοπικές,ενώ σύμφωνα και με τις παραινέσεις του Φραντσέσκο Αμοντέο,από την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, η Ελλάδα και δη η Πελοπόννησος πρέπει να εμπλέξει ΣΔΙΤ και ιδιωτικά κεφάλαια στα όποια σχέδια υπάρχουν …

Google+ Linkedin