Το Σωματείο της Δ.Ε.Υ.Α Σικυωνίων ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τα «νταηλίκια» της Τιτάνης και ΑΠΑΙΤΕΙ να προστατευτεί η ασφάλεια και η εργασιακή αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε.Υ.Α ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του Σωματείου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την άγρια επίθεση που δέχθηκαν δύο εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. από κατοίκους την στιγμή που εργάζονταν σε Τ.Δ. του Δήμου.

Οι συνάδελφοι μας , ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία που τους είχε ανατεθεί στο Τ.Δ. Τιτανίου του Δήμου Σικυωνίων, την Τετάρτη 5 Απρίλη, δέχθηκαν «τραμπουκικού» τύπου επίθεση, με προπηλακισμούς και σωματική βία ακόμα και προσωπικές απειλές για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, από ιδιοκτήτες οικίας οι οποίοι έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Κέντρο Υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης και αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών από όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, η λύση δεν μπορεί να γίνεται ατομική υπόθεση του καθενός μας. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε καμία περίπτωση συμπεριφορές που στρέφονται με βίαιο τρόπο εναντίων εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που διατελούν υπηρεσιακό καθήκον. Τέτοιου είδους «νταηλίκια» από οποιονδήποτε, είναι πέρα για πέρα απαράδεκτα και πρέπει να καταδικαστούν από όλους.

Σήμερα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση σε πόσιμο και υγιεινό νερό απαλλαγμένο από φόρους και βάρη, για πραγματική διαχείριση του ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, δεν είναι δεδομένο αλλά προς κατάκτηση. Αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να υπάρχει συλλογική δράση και κοινός αγώνας για την υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος.

Ως εργαζόμενοι μέσα στη τραγική κατάσταση που βιώνει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, κάνουμε ότι μπορούμε και περνά από το χέρι μας να διευκολύνουμε συμπολίτες μας που είτε δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την υπηρεσία και μας γνωστοποιούν το πρόβλημά τους, είτε ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι άνεργοι, ΑΜΕΑ, συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.α. Είμαστε κι εμείς άλλωστε κομμάτι της κοινωνίας που στενάζει κάτω από τα αβάσταχτα βάρη, αντιμετωπίζουμε και εμείς την ίδια αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές αυξημένες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουν ότι οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ως ΝΠΙΔ και τα μοναδικά τους έσοδα είναι οι εισπράξεις μέσω των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. Επιπλέον παρόλο ότι είναι υπηρεσίες, με ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό αντικείμενο όπως είναι η διαχείριση του νερού, έχουν πλέον τεράστια προβλήματα να ανταποκριθούν στο κοινωφελή σκοπό τους, εξαιτίας της σκόπιμης γενικής απαξίωσης τους, της έλλειψης απαραίτητου μόνιμου προσωπικού αλλά και του μεγάλου κόστους λειτουργίας.

Ιδιαίτερα πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι μέσα στην ήδη επιβαρυμένη και άσχημη κατάσταση επιλέγουν σκόπιμα ή μη να μην εμφανίζονται σχεδόν ποτέ στην υπηρεσία για να τακτοποιήσουν ή να ρυθμίσουν οποιεσδήποτε οφειλές τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεγάλα ποσά από ανείσπρακτα τέλη και να υπάρχει η δυσάρεστη για όλους κατάσταση να γίνονται διακοπές στις παροχές τους, προκειμένου να μπορέσει η υπηρεσία να λειτουργήσει στοιχειωδώς, να ανταπεξέλθει στις συμβατικές της υποχρεώσεις και ανάγκες, για την απρόσκοπτη παροχή νερού και αποτελεσματική επεξεργασία των λυμάτων.

Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καλούμε την Διοίκηση της ΔΕΥΑ, να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων που βρίσκονται σε υπηρεσιακό καθήκον. Επίσης να εξασφαλίσει την νομική κάλυψη των εργαζομένων που δέχθηκαν την επίθεση και να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια και διευκόλυνση χρειαστεί γι αυτό το σκοπό.

Να στοιχηθεί μαζί μας στον αγώνα για την πραγματική διαχείριση του νερού ως κοινωνικό αγαθό, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, σε κάθε προσπάθεια πλήρους μετατροπής του σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που δέχθηκαν την άνανδρη επίθεση και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε με οποιονδήποτε τρόπο και σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές.

Κιάτο 7 Απρίλη 2017

Το Δ.Σ.

Google+ Linkedin