Το πούρο είναι σύντροφος, σύμβολο και ιεροτελεστία…

Το πούρο είναι σύντροφος, σύμβολο και ιεροτελεστία…

«Αν δεν επιτρέπονται τα πούρα στον παράδεισο, τότε δεν θέλω να πάω». Μαρκ Τουέιν, Αμερικανός συγγραφέας

Το πούρο κατέχει μοναδική θέση στην ιστορία, ξεπερνά οποιαδήποτε σύνορα και συνδέει ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων, κατέχοντας σημαντική θέση στην ζωή τους. Από τον 15 αιώνα μέχρι σήμερα ο καπνός του πούρου είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που αγκαλιάζει σαν μυστικό νέφος ιστορίες και προσωπικότητες.

Όταν η μεγάλη Βασίλισσα Βικτώρια πέθανε- δεν επέτρεπε να καπνίζουν στο παλάτι- η πρώτη φράση που βγήκε από το στόμα του διαδόχου της, Εδουάρδου ΙΙ , φανατικό καπνιστή πούρων, ήταν ..” Κύριοι τώρα μπορούμε να καπνίσουμε.»

Ο Τζον Κέννεντι, ίσως ο πιο φημισμένος Αμερικανός Πρόεδρος της σύγχρονης εποχής, έδειξε πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτόν η απόλαυση ένος πούρου.

Το πρώτο πράγμα που έκανε πριν υπογράψει τον άποκλεισμό της Κούβας, ήταν να στείλει άνδρες της μυστικής υπηρεσίας, να αγοράσουν όλα τα πούρα Η.Upmann, Petit Corona, από την Ουασιγκτον και τα περίχωρα της, για να έχει απόθεμα από την αγαπημένη του μάρκα πούρων, με δεδομένο τον επικείμενο αποκλεισμό εισαγωγών από την Κούβα.

Ένας θαυμαστής του Σιγμουντ Φρόυντ , έβαζε ένα αναμμένο πούρο στα δάχτυλα του αγάλματος του, κάθε μέρα, επί δεκαετίες.

Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πρώτος ποιητής που αφιέρωσε ωδή στο πούρο, το οποίο υπήρξε σύμβολο του ρομαντισμού για πολλά χρόνια. Ο Ερνεστ Χεμινγουέι, άφησε στην Αβα Γκαρνερ την ετικέτα του πούρου του, σαν ανάμνηση της πρώτης τους συνάντησης.

Ο Λένιν, Πρίγκηπας Ρενιέ, Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ελι Ροθτσαϊλντ, Μαρκ Τουέιν, Τσάρλι Τσάπλιν, Αλφρντ Χιτσοκ, Αρνολντ Σβατζενεγκερ, Τζακ Νίκολσον και Μαικλ Τζόρνταν, είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς λάτρεις του πούρου.

Η Αικατερίνη η Μεγάλη, η Βιρτζίνια Γούλφ, Μάρλεν Ντίτριχ, Σάρα Στόουν, Ντέμι Μουρ, είναι μερικές από τις πιο γνωστές γυναίκες, λάτρεις του πούρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΡΟΥ…

« Η λέξη πούρο βγαίνει από την λέξη “Ciquar ” , όπως αποκαλούσαν οι Μάγια και οι Αζτέκοι τον ” πρόγονο” του σημερινού πούρου.

Από την λέξη “Ciquar” προέκυψε σύντομα η λέξη ” Cigar” και αργότερα “Cigarre”.

Έτσι αποκαλούσαν οι ευρωπαίοι το πούρο δίνοντάς του τον αρχικό χαρακτηρισμό «κάτι εύφλεκτο με ωραία γεύση και ωραίο άρωμα.»

Δύο ναύτες του Κολόμβου οι οποίοι είχαν αγκυροβολήσει στην Κόλμπα, την σημερινή Κούβα είδαν γηγενείς κατοίκους που έφτιαχναν ραβδιά από αποξηραμένα φύλλα καπνού τα οποία στη συνέχεια άναβαν από την μία πλευρά και ρουφούσαν από την άλλη.

‘Ετσι οι δύο αυτοί ναυτικοί του Κολόμβου , ο Ροδρίγο ντε Χέρεθ και ο Λούις ντε Τόρες , έγιναν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γνώρισαν την διαδικασία καπνίσματος μιας αρχικής μορφής πούρου.

Η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη στην οποία παρασκευάστηκαν πούρα , ήταν η Σεβίλλη , το 1676 στην Ανδαλουσιανή Πανεπιστημιούπολη , τον τόπο γέννησης των πούρων.

Το 1731 ιδρύθηκαν στην Σεβίλλη οι βασιλικές βιομηχανίες πούρου.

Το 1788 στο Αμβούργο της Γερμανίας δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο πούρων από τον Χάινριχ Σλότμαν που είχε σπουδάσει την τέχνη του πούρου στην Σεβίλλη.

Στην Μάλαγα της Ισπανίας γεννήθηκε ένα αγόρι το οποίο στην αρχή επειδή δεν κουνιόταν καθόλου, το νόμιζαν νεκρό. Ο γιατρός άναψε ένα πούρο και φύσηξε τον καπνό στο πρόσωπο του νεογνού. Αμέσως το κλάμα του νεογνού αντήχησε σε ολόκληρο το δωμάτιο .

Το όνομα του νεογέννητου ήταν Πάμπλο Πικάσο.

Η ιστορία του πούρου ταξιδεύει στον χρόνο και φτάνει στην Κούβα με την κατάκτηση της από τους Ισπανούς.

Η μάρκα πούρων Χοσέ Μαρτί , προέκυψε από τον ομώνυμο συγγραφέα που συμμετείχε στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του από την κυριαρχία των Ισπανών.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΡΑ.

Οι δυο πιο χαρακτηριστικές μορφές που έχουν συνδέσει την εικόνα τους και την Κούβα με το πούρο, είναι ο Φιντέλ Κάστρο και ο κομαντατε Τσέ Γκεβάρα.

Είναι πάμπολλες οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Τσέ Γκεβάρα, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Κούβας, με ένα πούρο στο στόμα.

Οι φήμες θέλουν το πιο αγαπημένο πούρο του Τσε Γκεβάρα να είναι το Cohiba.

Η επίσημη κρατική εταιρία της Κούβας η οποία ιδρύθηκε από την εποχή του Τσέ Γκεβάρα είναι η Habanos , η οποία και παράγει όλο σχεδόν το σύνολο των κουβανέζικων πούρων.

Η αντίθεση στην φιλοσοφία και τον μύθο που συνοδεύει ένα πούρο είναι χαρακτηριστική ανάμεσα στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο και στην κομμουνιστική Κούβα.

Για τον δυτικό κόσμο , το πούρο είναι συνυφασμένο με την πολυτέλεια και τον εορτασμό κάποιου χαρμόσυνου γεγονότος .

Για την Κούβα το κάπνισμα του πούρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εργατική τάξη και το προλεταριάτο.

Ουίνστον Τσόρτσιλ : από τους πιο εμβληματικούς καπνιστές πούρου στην ιστορία.

Ίσως ο πλέον διάσημος καπνιστής πούρου, καθώς δημιούργησε την προσωπική και πολιτική του εικόνα γύρω απο το πούρο που κάπνιζε και τον αέρα ηρεμίας που απέπνεε. Ήταν εποχιακός καπνιστής πούρων κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ως αξιωματικός στην Κούβα. Προτιμούσε τα μεγάλα πούρα, με σκούρο περιτύλιγμα, τα οποία συνήθως κάπνιζε μέχρι τη μέση. Σε όλες τις περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, άναβε συνήθως ένα από τα Romeo Y Julieta πούρα του, εκπέμποντας καταπραϋντικές, σίγουρες ρουφηξιές καπνού που θα χαλαρώναν ένα δωμάτιο γεμάτο ανήσυχους συμβούλους. Υπολογίζεται ότι κάπνισε συνολικά πάνω από 200.000 πούρα στη ζωή του.

Αλλά και ο Αλ Πατσίνο…

Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές του Αλ Πατσίνο ως Τόνι Μοντάνα στον “Σημαδεμένο”, που τον καθιέρωσαν ως την εικόνα του άνδρα που καπνίζει πούρο. Από τότε, έχει αναφερθεί σε όλο τον κόσμο όταν πρόκειται για την εθιμοτυπία ενός πούρου. Ισχυρός, αρρενωπός και ένας άντρας που δεν ακολουθεί τους κανόνες, ο Πατσίνο είναι ίσως η μεγαλύτερη έμπνευση για τους άντρες σε όλο τον κόσμο όταν παίρνουν εκείνη την κρίσιμη πρώτη ρουφηξιά του πούρου…

και ο Τζακ Νίκολσον

Ένα πούρο μετατρέπεται αργά σε ζωή, και ο Τζακ Νίκολσον είναι ζωντανή απόδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων που μπορεί να έχει ένα πούρο. Αφού ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως καπνιστής τσιγάρων, ο Νίκοσλον άρχισε τα πούρα αφού συνειδητοποίησε ότι το κάπνισμα μισό πακέτου τσιγάρων κατά τη διάρκεια ενός γύρου γκολφ δεν του έκανε σε τίποτα καλό. Τώρα, ως φανατικός καπνιστής των Montecristo, ο Νίκολσον όχι μόνο αισθάνεται πιο χαλαρός έχοντας σταματήσει τη συνήθεια του τσιγάρου αλλά και ο εθισμός του έχει μειωθεί στα 12 πούρα.

ΤΟ ΠΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ, ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΦΙΛΙΑΣ, ΘΡΙΑΜΒΟΥ, ΓΙΟΡΤΗΣ, ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ, ΣΚΕΨΗΣ, ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Google+ Linkedin