Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου καταγράφηκε στην κάμερα

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου καταγράφηκε στην κάμερα

Το παγόβουνο A23a έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα καθώς άρχισε να κινείται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Τώρα, νέα πλάνα δείχνουν το «μέγαμπεργκ» να ταξιδεύει στον Νότιο Ωκεανό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, καθώς είναι περίπου 1.500 τετραγωνικά μίλια – περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Η British Antarctic Survey (BAS) δημοσίευσε νέα βίντεο και εικόνες που τραβήχτηκαν από το RRS Sir David Attenborough, που δείχνουν το παγόβουνο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ερευνητικό σκάφος.

«Είναι απίστευτα τυχερό που η διαδρομή του παγόβουνου έξω από τη Θάλασσα Γουέντελ βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σχεδιασμένο μονοπάτι μας και που είχαμε την κατάλληλη ομάδα στο πλοίο για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Δρ Andrew Meijers, Επικεφαλής Επιστήμονας στο RRS Sir David Attenborough και Polar Oceans Science Leader στο BAS.
Ενώ το A23a γεννήθηκε αρχικά από το Filchner Ice Shelf το 1986, παρέμεινε καρφωμένο στον βυθό μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Στις 24 Νοεμβρίου, το μέγαμπεργκ απελευθερώθηκε και άρχισε να μετακινείται από τον τομέα της Θάλασσας Γουέντελ στον Νότιο Ωκεανό.

Τώρα, το παγόβουνο είναι πιθανό να παρασυρθεί από το κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής στην «αλέα των παγόβουνων», σύμφωνα με την BAS. Αυτό το θέτει σε μια κοινή τροχιά με τα υπόλοιπα παγόβουνα προς το υπο-ανταρκτικό νησί της Νότιας Γεωργίας.

Αυτή την εβδομάδα, το RRS Sir David Attenborough έτυχε να περάσει κοντά από το σημείο που βρίσκεται το παγόβουνο ως μέρος της προγραμματισμένης διαδρομής του προς τη θάλασσα Weddell. «Είμαστε τυχεροί που η πλοήγηση στο A23a δεν είχε αντίκτυπο στους στενούς χρόνους για την επιστημονική μας αποστολή», είπε ο Δρ Meijers «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις αυτό το τεράστιο παγόβουνο αυτοπροσώπως – εκτείνεται όσο το μάτι μπορεί να δει».

Δείτε video με το παγόβουνο στο ταξίδι του στον ωκεανό

Google+ Linkedin