Το Μαξίμου, τα περί αποστασίας & ο «αδύναμος κρίκος» των ΑΝΕΛ

Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία για Σκόπια κλόνισε περαιτέρω τις σχέσεις.

Βόλτα στο πάρκο με ηλιόλουστη ημέρα μοιάζει η υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου μετά την αιφνίδια ανεξαρτητοποίηση του πρώην «συντρόφου» του Γιώργου Λαζαρίδη.

Ο έως σήμερα βουλευτής Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν γνωστός για την ηπιότητα του χαρακτήρα του και μέχρι τώρα η μοναδική φορά που βγήκε εκτός εαυτού ήταν η τιμωρία που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας.

Όπως όμως φάνηκε ο βουλευτής δεν μπόρεσε τελικά να «καταπιεί» τη συμφωνία με τα Σκόπια ή τέλος πάντων δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις αλλά και την κριτική που δέχθηκε από την εκλογική του περιφέρεια για την στάση που κράτησε έναντι της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να χάσουν ακόμα ένα βουλευτή μέσα σε λίγες μόνο ημέρες την ώρα που οι αντιδράσεις και αποχωρήσεις από το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν φαίνεται να έχουν τέλος.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί όμως τριγμούς και στον κυβερνητικό σχηματισμό που έχει μπει πια για τα καλά στην «διακεκαυμένη» ζώνη των 152 βουλευτών, αλλά και προβληματισμό στο Μαξίμου που βλέπει να εξανεμίζεται με ταχύτητα το success story του πρόσφατου Eurogroup αλλά και η φιέστα με τις γραβάτες στο Ζάππειο.

Νέα πολιτική κόντρα με αιτιάσεις για σχέδια αποστασίας

Η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη προκάλεσε πάντως νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με κυβερνητικούς κύκλους από το Μαξίμου να μιλούν για σχέδια αποστασίας από συμφέροντα και να εξαπολύουν βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε πολλοί σκληροί για να πεθάνουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την  Τερέζα Μέι.

«Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει».

«Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν.Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες. Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού» ανέφεραν νωρίτερα την Τρίτη κυβερνητικές πηγές.

«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», ήταν η άμεση απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου.

Κύκλοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου ανέφεραν ότι «ο Κυριάκος Σαμαράς στηρίζει τον Συμπιλίδη. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η αποστασία καθιερώνεται σαν πολιτική πρακτική».

Για “οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας” που βρίσκεται “σε εξέλιξη” έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό. Και, όπως αναφέρει, “με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων”. Συμπληρώνει δε: “Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση”.

Google+ Linkedin