ΤΟ ΚΙΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΤΟ ΚΙΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΙΑΣ  ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

*του Αντώνη Παπαϊωάννου

Στις σημερινές Καβάντζες έχουμε φυλάξει μια εφημερίδα που αποτυπώνει ανάγλυφα τη ζωή στο Κιάτο και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του 1930. Πρόκειται για την Εφημερίδα ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ειδική έκδοση για το Κιάτο, που υπέγραφε με τον υπότιτλο: ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.
Εκδότης και Διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Α. Ρήγας, από οικογένεια όποως φαίνεται αρκετά δραστήρια, αφού οι ΑΔΕΛΦΟΙ Α. ΡΗΓΑ, διαφημίζονται στην εφημερίδα με Βιβλιοπωλείο και κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Τα τεύχη που διασώζονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και θα τα βρείτε στα παρακάτω λινκ καλύπτουν την περίοδο από τον Ιούνιο του 36 έως τον Δεκέμβριο του 40:

http://srv-web1.parliament.gr/library.asp?item=37836

http://srv-web1.parliament.gr/library.asp?item=37836

http://srv-web1.parliament.gr/library.asp?item=37836

http://srv-web1.parliament.gr/library.asp?item=37869

Αν ξεπεράσετε γρήγορα το σοκ από κάποια άρθρα που εξυμνούν τα έργα της κυβέρνησης που ήταν τότε στα πράγματα, ναι ήταν η Κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου, αλλά και την προβολή κάποιων εκδηλώσεων της νεολαίας Μεταξά στην περιοχή, θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε πλήθος πληροφοριών για τη ζωή στο Κιάτο του μεσοπολέμου.
Άρθρα για την εξαγωγή της σταφίδας, ειδήσεις από τα χωριά της περιοχής, νέα από γυμνασιακές εκδηλώσεις, στις οποίες κάποιοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, αλλά και διαφημίσεις που αποτυπώνουν το εμπορικό κλίμα της εποχής, όπως:

-ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΙΩΡΗ Γ. ΤΣΟΥΛΟΥΦΑ
-ΤΟ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΒΑΦΕΙΟΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΔΗμ. ΚΑΤΣΩΝΗ ΕΝ ΚΙΑΤΩ
-Εργαστηριον κηροπλαστικής «η μελισσα» ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ ΕΝ ΚΙΑΤΩ
οικ. Παν. Παπαγεβωργίου
-ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΟΣ, ΣΩΤΟΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΕΝ ΚΙΑΤΩ
-Γεωργικά φάρμακα με ενδιαφέρουσες ονομασίες: Θειοχαλκίνη Μελιγκρίνη περοσπορίνη και οξάλ
-Γερμανικα χημικα λιπασματα
Γκουανο βερκε
Βλάσης Θ. Σώκος

-Ποτάσσα «Ήλιος – Σταφύλι»
ΔΗΜ ΑΔΡΑΚΤΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ
-Πλεκτά Τσουμλέκα εν Κιάτω
-Αποικιακά και εγχώρια ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΚΑΒΑΚΗ
-Εμπορορραφείο Μιχαήλ Πλατή

Ενδιαφέρουσα ήταν και μια Φιλολογική Σελίδα στα έτη 1937, 1938 την ευθύνη της οποίας είχαν κατά διαστήματα ο Αστ. Κοββατζής, ο Γιάννης Φλειάσιος (Φιλολογικό ψευδώνυμο του Νεμεάτη ποιητή Περίανδρου Δανόπουλου) και ο Όμηρος Περσεύς
Στη σελίδα αυτή υπάρχει πλήθος από σπάνια και πιθανώς αθησάυριστα ποιήματα του Ρώμου Φιλύρα.
Η στήλη αυτή δεν έχει τον απαιτούμενο χώρο να αναλύσει τα περιεχόμενα της εφημερίδας. Είναι ένα μικρό δώρο σε όσους αγνοούσαν την ύπαρξή της, γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλοί την ξέρουν και την ξεφυλλίζουν διαδικτυακά.
Η στήλη θέλει απλά να δώσει το έναυσμα:
Σε πολίτες και κατοίκους της περιοχής να κάνουν μαζί με τις καλοκαιρινές τους βουτιές και μια βουτιά στη μνήμη και την ιστορία. Να γνωρίσουν, να θυμηθούν, να συγκινηθούν.
Σε δασκάλους που θα μπορούσαν να αναθέσουν μια εργασία με ένα από τα θέματα της εφημερίδας. (Ενδιαφέρον θα είχε η αποδελτίωση της φιλολογικής στήλης).
Στο Δήμο που θα μπορούσε να διοργανώσει μια έκθεση με τα φύλλα της εφημερίδας ή να αναθέσει την επεξεργασία και ψηφιακή εκτύπωσή της.
Στον Εμπορικό Σύλλογο που θα ήθελε να συμπληρώσει στοιχεία από την ιστορία των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης.

Υλικό υπάρχει. Ελπίζω πως υπάρχει και η όρεξη και η περιέργεια.

Google+ Linkedin