Τουρνουά Wimbledon: Η αρχή πριν από 143 χρόνια και η βόμβα το 1940…

Τουρνουά Wimbledon: Η αρχή πριν από 143 χρόνια και η βόμβα το 1940…

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου το 1877, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας για το τουρνουά Wimbledon που κλείνει σήμερα 143 χρόνια ζωής και παραμένει η νούμερο 1 διοργάνωση του τένις στον κόσμο.

Το πρώτο τουρνουά wimbledon
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : WIMBLEDON.COM
Το πρώτο τουρνουά wimbledon

Όλα ξεκίνησαν με μια ανακοίνωση στο περιοδικό «The Field» στις 9 Ιουνίου 1877 που έλεγε ότι «Το All England Croquet and Lawn Tennis Club, Wimbledon», προτείνει να διεξαχθεί μια διοργάνωση του τένις σε γκαζόν, ανοιχτή για όλους τους ερασιτέχνες, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Και έτσι έγινε. Σαν σήμερα πριν 143 χρόνια, στις 9 Ιουλίου του 1877, οι 22 άντρες (αφού δεν επιτρεπόταν σε καμία γυναίκα η συμμετοχή) πήραν μέρος, φέρνοντας, όμως, τις δικές τους ρακέτες και «παπούτσια χωρίς τακούνια». Τουλάχιστον, οι μπάλες παρέχονταν από τον κηπουρό του συλλόγου.

Οι αγώνες του τουρνουά Wimbledon το 1922
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : WIMBLEDON.COM – Οι αγώνες του τουρνουά Wimbledon το 1922
Από το κροκέ στο τένις

Το All England Club ιδρύθηκε αποκλειστικά με σκοπό το κροκέ (παιχνίδι που παίζεται με ξύλινα ραβδιά που μοιάζουν κάπως με σφυριά, μπάλες, και σύρματα σε σχήμα ημικυκλίου τοποθετημένα στο έδαφος ώστε να περάσουν οι μπάλες μέσα από αυτά) το 1869 σε τέσσερα στρέμματα ενοικιαζόμενου λιβαδιού στο Worple Road, Wimbledon, αλλά το κροκέ προσπεράστηκε γρήγορα από το νέο χόμπι του τένις.

Όπως είναι λογικό, οι συνθήκες ήταν πρωτόγονες και υπήρχε μια κερκίδα. Οι ρακέτες έμοιαζαν με χιονοπέδιλα και οι μπάλες είχαν χειροποίητα εξωτερικά περιβλήματα από φλάντζα.

Ο πρώτος νικητής

Στο πρώτο τουρνουά Wimbledon πραγματοποιήθηκε μόνο το Gentlemen’s Singles  με νικητή τον Spencer Gore (Σπένσερ Γκορ) έχοντας αντίπαλο τον Μάρσαλ (6-1, 6-2, 6-4), με τους 200 θεατές να πληρώνουν από ένα σελίνι για να παρακολουθήσουν τον τελικό.

Η συμμετοχή στις γυναίκες επιτράπηκε το 1884 με πρώτη νικήτρια τη Μοντ Γουάτσον.

To τουρνουά του Wimbledon είναι το τρίτο κατά σειρά Grand Slam (μετά το Australian Open και το French Open) και διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου), αλλά φέτος ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021.

Η βόμβα που έπεσε στα κορτ του τουρνουά Wimbledon το 1940
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : WIMBLEDON.COM – Η βόμβα που έπεσε στα κορτ του τουρνουά Wimbledon το 1940
Βομβαρδίστηκε το Center Court το 1940

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939, το All England Club γνώριζε ότι μπορούσε να επηρεαστεί λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην καρδιά του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών του πολέμου, πάνω από 1.000 βόμβες έπεσαν στον δήμο του Wimbledon, καταστρέφοντας σχεδόν 14.000 σπίτια και μία χτύπησε το κεντρικό γήπεδο τένις στις 11 Οκτωβρίου 1940.

Μάλιστα, το Wimbledon δεν μπόρεσε να επισκευάσει το κατεστραμμένο τμήμα μέχρι το 1947 και παρ’ όλα αυτά το τουρνουά συνεχίστηκε το 1946, παρότι που η ζημιά σήμαινε ότι χάθηκαν 1.200 θέσεις. Συμμετείχαν αθλητές από 23 διαφορετικές χώρες και η θέση του Wimbledon ως το κορυφαίο τουρνουά στον κόσμο αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Δεν υπήρχε προκριματικός αγώνας το 1946 και οι παίκτες επιλέχθηκαν για να αγωνιστούν, με τους πρώτους πρωταθλητές να είναι ο Yvon Petra από τη Γαλλία και η Pauline Betz από τις ΗΠΑ.

Το γήπεδο με γρασίδι και ο ενδυματολογικός κανόνας

Είναι το μοναδικό τουρνουά του Grand Slam που διεξάγεται σε γήπεδο με γρασίδι και οι κατηγορίες αγώνων, πλέον, είναι πέντε (μονό ανδρών, μονό γυναικών, διπλό ανδρών, διπλό γυναικών και διπλό μεικτό).

Το τουρνουά Wimbledon είναι από τα πιο παλαιά στον κόσμο και φέτος θα διεξαγόταν για 134η φορά, αλλά έχει έναν ιδιαίτερο ενδυματολογικό κανόνα που επιτρέπει στους συμμετέχοντας να φοράνε αυστηρά μόνο λευκά ρούχα.

Επίσης, ο αθλητές που συμμετέχουν στο Wimbledon επιλέγονται με βάση τη βαθμολογία τους στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς και τις συνολικές ετήσιες επιδόσεις τους σε γήπεδα με γρασίδι.

Τα τρόπαια του τουρνουά Wimbledon
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : WIMBLEDON.COM – Τα τρόπαια του τουρνουά Wimbledon
Τα τρόπαια…

Αγωνίζονται οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς με στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης που είναι για τους άνδρες ένα ασημένιο κύπελλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1887 και φέρει την επιγραφή «All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World» και για τις γυναίκες  είναι ο ασημένιος δίσκος Venus Rosewater Dish, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1886.

Το ιλιγγιώδες ποσό

Οι νικητές βάζουν στην τσέπη τους  ένα ποσό που ξεπερνά τις 1,5 εκατομμύριο αγγλικές λίρες για τον νικητή κάθε κατηγορίας. Πάντως, το συνολικό ποσό που μοιράζονται οι αθλητές ξεπερνά τα 22,5 εκατομμύρια. Αξιοσημείωτο είναι πως τα χρηματικά έπαθλα εισήχθησαν το 1968, όταν επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή επαγγελματιών στους αγώνες.

Google+ Linkedin