Τι θα φέρουν οι επόμενοι έξι μήνες της πανδημίας

Τι θα φέρουν οι επόμενοι έξι μήνες της πανδημίας

Για όσους ελπίζουν να δουν φως στο τέλος του τούνελ του κορωνοϊού μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, οι επιστήμονες έχουν άσχημα νέα: ετοιμαστείτε για μία από τα ίδια.

Τα κρούσματα θα κλείσουν τα σχολεία και θα ακυρώσουν τα μαθήματα. Οι εμβολιασμένοι τρόφιμοι των γηροκομείων θα έρθουν πάλι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι εργαζόμενοι θα ζυγίσουν τον κίνδυνο επιστροφής στο γραφείο καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν, για άλλη μια φορά.

Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν επιστήμονες που μίλησαν στο Bloomberg. Ίσως και τα δύο. Λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. Η κούρσα μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και της μάχης για τον εμβολιασμό του πλανήτη δεν θα τελειώσει μέχρι ο κορωνοϊός να μας αγγίξει όλους.

“Βλέπω αυτές τις διαρκείς εξάρσεις να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. “Τότε θα πέσει, ενδεχομένως κάπως απότομα. Και τότε νομίζω ότι πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια άνοδο το φθινόπωρο και τον χειμώνα”, πρόσθεσε.

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μην έχουν ακόμα εμβολιαστεί και ελάχιστες πιθανότητες εξάλειψης του ιού, μπορούμε να αναμένουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται στις σχολικές τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν σταδιακά.

Ακόμα και όταν τα ποσοστά ανοσοποίησης αυξάνονται, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: νεογνά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά μολύνονται ξανά καθώς το επίπεδο των αντισωμάτων τους υποχωρεί.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Ένας βασικός κίνδυνος είναι αν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, αν και δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Θα δούμε περιόδους με κορυφώσεις και υφέσεις, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια καθώς θα βγάζουμε περισσότερα εμβόλια. Αυτό θα βοηθήσει. Αλλά, η πρόκληση θα είναι: Πόσο μεγάλες θα είναι οι κορυφώσεις και οι υφέσεις, όσον αφορά τη μεταξύ τους χρονική απόσταση; Δεν ξέρουμε. Αλλά μπορώ να σας πω ότι πρόκειται για μια πυρκαγιά η οποία δεν θα σταματήσει μέχρι να κάψει όλα τα ξύλα που μπορεί να κάψει”, τόνισε ο κ. Όστερχολμ.

Είμαστε αντιμέτωποι με νέο πανδημικό κύμα;

Oι πέντε πανδημίες γρίπης των τελευταίων 130 ετών προσφέρουν κάποιες ενδείξεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Λόνε Σίμονσεν, επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία.

Ενώ η μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, οι υπόλοιπες αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα και είχαν συνολικά διάρκεια δύο ή τρία έτη, είπε. Ο κορωνοϊός εξελίσσεται ήδη ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον κόσμο στη μέση ενός τρίτου κύματος – χωρίς να υπάρχει άμεσο τέλος στον ορίζοντα.

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, υπήρχαν καλοί λόγοι να ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα παρείχαν μακροπρόθεσμη προστασία, όπως τα παιδικά εμβόλια που σταματούν ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα.

Αλλά, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τόσο μεγάλος παγκοσμίως, που ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν πολλές μεταλλάξεις. Ως αποτέλεσμα, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να είναι σαν τη γρίπη, απαιτώντας τακτικές ενισχυτικές δόσεις εμβολίων.

Ορισμένοι μάλιστα ερευνητές εκτιμούν πως ο κορωνοϊός ετοιμάζεται πλέον να γίνει εντελώς ανθεκτικός στην πρώτη γενιά εμβολίων.

Πώς θα τελειώσει η πανδημία;

Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι – ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού – αποκτήσουν ένα βαθμό ανοσίας χάρη στην ανοσοποίηση ή τη μόλυνση.

Το βασικό στοιχείο πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, λένε.

Η  πανδημία θα τερματιστεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανά περιοχή, σύμφωνα με την Έρικα Τσάρτερς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν πόση από την ασθένεια μπορούν να ανεχθούν, πρόσθεσε.

“Η διαδικασία του τερματισμού της πανδημίας δεν πρόκειται να είναι ομοιόμορφη”, εκτιμά η Τσάρτερς, προσθέτοντας πως η πανδημία “είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, αλλά και ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο”. “Ακόμα και τώρα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης”, υπογράμμισε.

Πηγές: Euro2day

Google+ Linkedin