Την άμεση στήριξη των σταφιδοπαραγωγών ζήτησε ο Παναγιώτης Πιτσάκης στο ΠεΣυ Πελοποννήσου

Την άμεση στήριξη των σταφιδοπαραγωγών ζήτησε ο Παναγιώτης Πιτσάκης στο ΠεΣυ Πελοποννήσου

Παρέμβαση – τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτη Πιτσάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κορινθιακή σταφίδα

Κυρίες και κύριοι ,

Η τοποθέτηση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κινείται πάνω σε τρείς άξονες:

  1. Άμεση στήριξη του παραγωγού με επιδότηση του πράσινου τρύγου αλλά και απόδοση μέρους από τις εξαγωγικές επιδοτήσεις. 

Επιδότηση των παραγωγών με κρατικές ενισχύσεις πέραν του de minimis, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αγροτικά θέματα που συνδέεται με την πανδημία, επιτρέπει να δοθούν ενισχύσεις. 

Μας ενδιαφέρει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ παραγωγού και εμπόρου, ώστε να μην χαθούν οι Αγορές και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του παραγωγού .Ωφέλεια παραγωγού = Ωφέλεια εμπόρου.

  1. Όσον αφορά την απόσυρση του πλεονάσματος της μαύρης σταφίδας, θα είμαστε θετικοί, με την υποσημείωση όμως ότι αυτή η ενίσχυση θα ωφελήσει άμεσα τους εξαγωγείς που έχουν αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες τους αλλά και τους παραγωγούς που μπορεί να ελπίζουν ότι ενδεχομένως αυτό το μέτρο ίσως να τους εξασφαλίσει καλύτερες τιμές την φετινή χρονιά. Και αυτό μπορεί να γίνει αφού ολοκληρωθεί η φετινή σοδιά διότι υπάρχει περίπτωση (λόγω ζέστης) η παραγωγή να είναι μικρότερη.

Διότι ποιος εγγυάται ότι ο παραγωγός θα ωφεληθεί από την απόσυρση; 

Επιπλέον οι μεταποιητικές επιχορηγήσεις που θα προχωρήσουν στο μέτρο της απόσυρσης να έχουν εξοφλήσει πλήρως τους παραγωγούς. Να θυμίσω πως το Επιμελητήριο Κορινθίας είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα  που ξεκίνησε την απόσταξη του οίνου, μια καθαρά δική μας πρωτοβουλία, που τελικά έγινε και νόμος.

Όμως οι παραγωγοί δεν έμειναν και τόσο ευχαριστημένοι από αυτό το μέτρο (διότι η πανδημία συνεχιζόταν για άλλη μια χρονιά και η απόσταξη δεν τους ωφέλησε). Υπάρχουν επίσης παράπονα ότι η απόσταξη “δεν έφτασε” τελικά στους παραγωγούς. 

  1. 3. Οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Κορινθιακής σταφίδας έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την μεταποιητική περίοδο 2021.Και μέσα από αυτό να πάρουν μεγαλύτερες ενισχύσεις στις εξαγωγές τους, δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στις τραπεζικές αγορές. Συνεπώς, θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αναγκαιότητα τόσο της οικονομικής ενίσχυσης των εξαγωγέων (μικρών – μεγάλων) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας όσο και στην άμεση στήριξη των παραγωγών, διότι η πλήρης επαναλειτουργία της αγοράς, λόγω πανδημίας είναι βέβαιο πως θα καθυστερήσει σημαντικά.

Η κορινθιακή σταφίδα – ή αλλιώς ο μαύρος χρυσός της Κορινθίας μας-  που αποτέλεσε πυλώνα της οικονομίας μας στο παρελθόν, πρέπει να καταλάβει ξανά την θέση που της αξίζει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας!

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Παναγιώτης Πιτσάκης

Google+ Linkedin