Τζο Μπάιντεν : Κυβερνητικό σχήμα με ζητούμενο τον «ηγετικό ρόλο» των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν : Κυβερνητικό σχήμα με ζητούμενο τον «ηγετικό ρόλο» των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε χθες ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τα βασικά μέλη της κυβέρνησής του που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη, και θα επιχειρήσει κάποιες «τακτικές» διαφοροποιήσεις από την διοίκηση Τραμπ.

«Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν. «Η ομάδα μου εκπροσωπεί τις βασικές πεποιθήσεις πως η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της! Το επιτελείο συνεργατών μου διαθέτει εμπειρία και ηγεσία, φρέσκο τρόπο σκέψης, προοπτική» είπε στη σύντομη ομιλία του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν έδωσε το βήμα στους βασικούς υπουργούς της νέας κυβέρνησης με πρώτο τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών Τζον Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι μας τα παγκόσμια προβλήματα, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες». Ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας (κουβανικής καταγωγής) Αλεχάνδρο Μαγιόρκας που έσπευσε να σημειώσει ότι «η οικογένεια μου με έφερε στις ΗΠΑ για να γλιτώσω από τον κομμουνισμό».

Ακολούθως πήρε το λόγο η υποψήφια επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, Αβριλ Χέινς, που ξεχώρισε την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας και της διαφθοράς ως μερικές από τις πιο σημαντικές «προκλήσεις ασφάλειας». Η νέα υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ τόνισε πως η «διπλωματία επιστρέφει», ενώ ο υποψήφιος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν αναφέρθηκε στις «πολλές απειλές εντός και εκτός ΗΠΑ».

Ο Τζον Κέρι που αναλαμβάνει το νεοπαγές πόστο του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή επισήμανε ότι «η συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την Κλιματική Αλλαγή δεν είναι αρκετή». Έσπευσε δε να απευθύνει διεθνώς έκκληση συνεργασίας προειδοποιώντας ότι «εάν αποτύχουμε, θα αποτύχουμε όλοι μαζί».

Τελευταία πήρε το λόγο η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις που αναγόρευσε ως βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης την αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε να επιτραπεί στη συνέχεια «το υπεύθυνο άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας». Μεταξύ των προκλήσεων που διέκρινε ήταν αυτές της «ανασυγκρότησης των συμμαχιών των ΗΠΑ», την ενίσχυση της «εθνικής ασφάλειας» ενώ χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή» την Κλιματική Αλλαγή.

Ενδιαφέρον πάντως είχε η πρώτη αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε χτες, για πρώτη φορά, το συμβολικό όριο των 30.000 μονάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν «ανακουφισμένοι» από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Google+ Linkedin