Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν

Την 21η Μαΐου του 2018 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης.

Γεννημένος στις 7 Μαΐου 1940, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κωμικούς, ενώ αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο κι είχε διατελέσει και πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, έπαθε κρίση (είχε αναπνευστικά προβλήματα) και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε, βυθίζοντας σε θλίψη τους οικείους του, αλλά και φυσικά όλους όσοι τον αγάπησαν μέσα από τη δουλειά του.

Για πολλούς μήνες χρειαζόταν φιάλες οξυγόνου για να αναπνέει, ενώ μετά τον θάνατο του γιου του, Νίκου, η υγεία του επιδεινώθηκε. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του ο Χάρρυ Κλυνν είχε εγκαταλείψει την Αθήνα και επέστρεψε στις ρίζες του, στην Καλαμαριά. Γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη.

Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του πιο εμπορικού καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ. Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 έμενε μόνιμα στη γενέτειρά του και έγραφε βιβλία, έπαιζε σε παραστάσεις και ζωγράφιζε.

Είχε μάλιστα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον δήμο Καλαμαριάς. H μεγαλύτερη προσφορά του στον Απόλλωνα ήταν το χτίσιμο του ιδιωτικού σταδίου του. Mέσα σε τρία χρόνια στη θέση της αλάνας που υπήρχε το χωμάτινο γήπεδο της Καλαμαριάς, φτιάχτηκε χάρη στις προσπάθειές του ένα σύγχρονο στάδιο στην ωραιότερη πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ο Χάρρυ Κλυνν εκπαίδευσε στην κωμωδία και τη σάτιρα τέσσερις γενιές Ελλήνων μέσα από το ραδιόφωνο, τα τραγούδια του, την επιθεώρηση, το θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο, με θρυλικές παραστάσεις και ήρωες. Οι δίσκοι του στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι θεατρικές του εμφανίσεις αλλά και οι τηλεοπτικές εκπομπές του έχουν μείνει αξέχαστες. Όπως και ο ίδιος…

Google+ Linkedin