Στις 26 Σεπτέμβρη 1980 ένας 21χρονος νεοναζί σπέρνει τον θάνατο στο διάσημο Oktoberfest

Στις 26 Σεπτέμβρη 1980 ένας 21χρονος νεοναζί σπέρνει τον θάνατο στο διάσημο Oktoberfest

Το Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest) είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως λαϊκό πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο στην πλατεία Τερέζινβισε της περιοχής Λούντβιχσφορστατ-Ίζαρφορστατ. Διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Μελανή σελίδα στην ιστορία του Oktoberfest η 26η Σεπτεμβρίου 1980. Την ημέρα αυτή, μια βόμβα που εξερράγη κοντά στην είσοδο προκάλεσε το θάνατο 13 επισκεπτών και τον τραυματισμό 200. Ο δράστης, ένας 21χρονος νεοναζί, βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Η ιστορία του Oktoberfest

Το Oktoberfest ξεκίνησε να γράφει ιστορία από το 1810, οπότε έγιναν μεγάλες γιορτές για το γάμο του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’. Στις 17 Οκτωβρίου του 1810 ο διάδοχος του βαυαρικού θρόνου Λουδοβίκος ο 1ος, πατέρας του βασιλιά Όθωνα, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Θηρεσία της Σαξωνικής δυναστείας Hildburghausen και γιόρτασε τους γάμους του σε μια τεράστια αλάνα μπροστά στα προπύλαια Μονάχου. Η έναρξη του μεγάλου χορού για τον εορτασμό των γάμων του διαδόχου και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του 1ου έγινε με το γαμήλιο εμβατήριο του Μέντελσον-Μπαρτόλντι.

Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία και οι Βαυαροί βασιλείς αποφάσισαν να επαναλάβουν το γλέντι στην ίδια αλάνα μπροστά από τα προπύλαια του Μονάχου και την επόμενη χρονιά, δίνοντάς της όμως ένα ευρύτερο περιεχόμενο: υπήρχαν εκλεκτές παραστάσεις σοβαρής μουσικής για την αριστοκρατία, αλλά και πάγκοι για τα προϊόντα των αγροτών, και επιπλέον η ανώνυμη αλάνα ονομάστηκε «ο λειμών της πριγκιπίσσης Θηρεσίας» προς τιμήν της συζύγου του διαδόχου Λουδοβίκου.

Από γαμήλια γιορτή βασιλικών γόνων, λαϊκή γιορτή

Η γιορτή στην Theresienwiese μεταμορφώνεται σιγά-σιγά σε καθαρά λαϊκή γιορτή με την παρουσία ασφαλώς των ισχυρών Βιτελσμπάχερ, αλλά και με ατραξιόν όπως αγώνες πάλης, επιδείξεις ακροβατικών και βεβαίως δίπλα στους αγρότες ήρθαν πολύ γρήγορα και οι παραγωγοί κρασιού και μπύρας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι παραγωγοί μπύρας του Μονάχου πέτυχαν αθόρυβα, αλλά με αποφασιστικότητα να κερδίσουν την αποκλειστικότητα συμμετοχής στη γιορτή. Τότε έφτιαξαν για πρώτη φορά μια τεράστια σκηνή, όπου οι επισκέπτες της λαϊκής αυτής γιορτής του Οκτωβρίου, του Oktoberfest, μπορούσαν να ξεδιψάσουν πίνοντας άπειρες κανάτες μπύρας. Επίσης προστέθηκαν σιγά-σιγά και λούνα-παρκ για τα παιδιά, λαϊκή μουσική και ξένοι επισκέπτες από τις γύρω περιοχές, κυρίως τις γερμανόφωνες.

Στο μεταξύ οι παραγωγοί μπύρας ζήτησαν και πέτυχαν την μετάθεση της γιορτής τον Σεπτέμβριο, γιατί έχει καλύτερο καιρό. Έτσι η Γιορτή της Μπύρας αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβριου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το γλέντι ατόνησε. Στη ναζιστική εποχή αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον. Μάλιστα οι χιτλερικοί πρόσθεσαν στη γιορτή και παρέλαση Βαυαρών αγροτών με τοπικές ενδυμασίες. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διοργανώθηκε η πρώτη μεγάλη γιορτή της Μπύρας το 1949 με μια φαντασμαγορική παρέλαση Βαυαρών αγροτών και λαϊκών συλλόγων.

Από το 1950 προστέθηκε στο τελετουργικό και το άνοιγμα του πρώτου βαρελιού μπύρας από τον δήμαρχο του Μονάχου. Μόλις το ρολόι σημάνει 12 το μεσημέρι την ημέρα των εγκαινίων, ο δήμαρχος του Μονάχου θα ανοίξει με ένα σφυράκι το πρώτο βαρέλι μπύρας, αναφωνώντας: «O zapft is!», σε ελεύθερη μετάφραση «Το βαρέλι είναι στη διάθεσή σας!»

Σήμερα το Oktoberfest του Μονάχου έχει εξελιχθεί σε μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος του Μονάχου παρουσιάζοντας τα στοιχεία του φεστιβάλ για το 2018 ” εντός του Oktoberfest οι επισκέπτες ξόδεψαν περί τα 442 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος των διανυκτερεύσεων ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια”.

Το μεγαλύτερο όφελος για την πόλη ωστόσο δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα: οι εικόνες από την μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο είναι η καλύτερη προβολή του Μονάχου ως τουριστικού προορισμού.

Το φετινό Oktoberfest ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι το πολυπόθητο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο , δεν θα πραγματοποιούνταν για λόγους ασφαλείας. Όπως είχε αναφέρει ο Markus Söder, πρόεδρος της Βαυαρίας, που αποτέλεσε μια από τις πιο άσχημα «χτυπημένες» από τον ιό περιοχές, το Oktoberfest μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο υγείας και γι’ αυτό και πάρθηκε αυτή η απόφαση από νωρίς.

Ωστόσο, έχει δοθεί στη δημοσιότητα νέα ημερομηνία πραγματοποίησης του φεστιβάλ, για τους fan και όσους θέλουν να προγραμματίσουν το επόμενο ταξίδι τους με αφορμή την μπίρα. Το επόμενο Oktoberfest, λοιπόν, μεταφέρεται για τις 18 Σεπτεμβρίου 2021, έναν χρόνο μετά, μια ημερομηνία που ίσως τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά με τον ιό και θα μπορούν πάλι να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς. Ο Söder ωστόσο αναφέρει πως τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο.

Θυμίζουμε ότι το Oktoberfest έχει ακυρωθεί ξανά στο παρελθόν λόγω χολέρας, υπερπληθωρισμού και πολέμου, με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι η τελευταία φορά που υπήρξε ακύρωσή του.

Πιο πρόσφατα, υπήρχαν ανησυχίες για τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά παρ’ όλ’ αυτά πραγματοποιήθηκε το 2001 κανονικά μόλις λίγες ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου και το τραγικό συμβάν στους Δίδυμους Πύργους.

Φέτος θα είναι άλλη μια χρονιά ακύρωσης που θα μείνει στην ιστορία και τα εκατομμύρια λίτρα μπίρας που καταναλώνονται κάθε χρόνο, θα παραμείνουν… άθικτα.

 

Google+ Linkedin