Στις 13 Οκτωβρίου 1884 η ώρα Γκρίνουϊτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας

Στις 13 Οκτωβρίου 1884 η ώρα Γκρίνουϊτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας

13 Οκτωβρίου 1884 – Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας. Το Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς (φώτο )  είναι ο τόπος της μέσης ώρας Γκρίνουιτς.

Tο παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς δημιουργήθηκε το 1675 με αρμοδιότητα να επιλύει προβλήματα που αφορούν το γεωγραφικό μήκος της θάλασσας. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επαληθεύσουν την εικασία ότι ο ρυθμός περιστροφής της Γης είναι σταθερός (πράγμα που όπως γνωρίσουμε σήμερα δεν ισχύει).

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν 2 εκκρεμή – ρολόγια. Έτσι ξεκίνησε η καταγραφή του χρόνου στο Γκρίνουιτς. Χρησιμοποιώντας αυτά τα ρολόγια ως σημείο αναφοράς, έφτιαξαν χάρτες με τα άστρα, για να εντοπίσουν τυχόν μετατοπίσεις των άστρων.

Έφτιαξαν ναυτικούς χάρτες για όλα τα γεωγραφικά μήκη, με σημείο αναφοράς το Γκρίνουιτς. Οπότε, όταν έφτασε η ώρα να επιλέξουν τον πρώτο μεσημβρινό (Γεωγραφικό μήκος 0) η επιλογή ήταν προφανής: Το Γκρίνουιτς!

Έγινε το σημείο εκκίνησης τόσο για το γεωγραφικό μήκος όσο και για το χρόνο.Η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσημα από την Μεσημβρινή Διάσκεψη (Meridian Conference), που πραγματοποιήθηκε στη Washington το 1884.

Η Μέση Ώρα Γκρίνουιτς αποκαλείται και Μεσημβρινή Ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Meridian Time) γιατί μετράται από την γραμμή του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο, σε γεωγραφικό μήκος 0° 0′ 0″ και γεωγραφικό πλάτος 51° 28′ 38″N (βόρεια του Ισημερινού). Ο μεσημβρινός του Γκρίνουιτς (πρώτος μεσημβρινός ή γεωγραφικό μήκος μηδέν βαθμών) είναι το σημείο έναρξης των ζωνών ώρας του κόσμου.

Ο Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT), , λεγόμενος και χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Time), ή ώρα Γκρίνουιτς και για συντομία προφερόμενος Τζι-Εμ-Τι, είναι ο τοπικός μέσος χρόνος του πρώτου μεσημβρινού της Γης που διέρχεται από το Γκρίνουιτς της Αγγλίας. Με δεδομένο ότι από τον μεσημβρινό Γκρίνουιτς αρχίζει η μέτρηση του γεωγραφικού μήκους στη Γη, (ανατολικό ή δυτικό απ΄ αυτόν), κατ΄ακολουθία και ο χρόνος προσμετράται από τον μεσημβρινό αυτόν κατά την μεσημβρινή (φαινομενική) διάβαση του δίσκου του Ηλίου απ΄ αυτόν.

Με βάση αναφοράς το χρόνο GMT εκδίδονται κατ΄ έτος όλες οι αστρονομικές εφημερίδες και πάσης φύσεως ναυτικά Αλμανάκ ενώ πραγματοποιούνται όλες οι αστρονομικές μετρήσεις ειδικότερα στην αστρονομική ναυτιλία. Τέλος σημειώνεται ότι τα ωρολόγια και ειδικά χρονόμετρα όλων των Αστεροσκοπείων της Γης, των πάσης φύσεως επιστημονικών αποστολών, όλων των αεροσκαφών, των ποντοπόρων πλοίων, (επιβατηγών, φορτηγών, πολεμικών), σταθμών παράκτιας επικοινωνίας, των διεθνών αεροδρομίων, των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, των μεγάλης εμβέλειας ραδιοφωνικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, των κέντρων έρευνας και διάσωσης, των μεγάλων επιτελικών στρατιωτικών κέντρων, των διεθνών οργανισμών κ.λ.π. είναι συντονισμένα σε χρόνο GMT ή φέρουν επιπρόσθετα ωρολόγια με ένδειξη ώρας Γκρίνουιτς.

Google+ Linkedin